SKIDANJE OKOVA

Srpski novinar o prekidu suradnje Đoković-Ivanišević: Kao promjena vode u akvariju

27.03.2024 u 13:07

Bionic
Reading

Vijest o prekidu suradnje srpskog tenisača Novaka Đokovića i hrvatske teniske legende, njegovog dojučerašnjeg trenera, Gorana Ivaniševića odjeknula je svijetom tenisa i sporta. I šire...

Za portal B92 Sport poznati srpski novinar Zoran Kecman, ekspert za tenis i nogomet, donosi zanimljivu analizu razloga prekida suradnje koja je bila vrlo plodonosna.

'Što je to što je Novaku sada potrebno u sutonu karijere, u vrijeme kada su se pojavili mladi lavovi koji su već napali njegov tron, prije svih Carlos Alcaraz i Jannik Sinner? Nova iskra! Budimo iskreni, suradnja Ivaniševića i Đokovića, ma koliko da je bila uspješna, bila je tijekom ovih godina puna varnica. Kao da ste spojili dva strujna kabela pod popriličnim naponom ideja, temperament, osobnosti. Kabelovi su pregorjeli, potrebno je nešto novo, neki drugačiji napon za Novaka, kako bi došao do zacrtanog. I bez ljutnje, bez žala za prošlim, hvala od srca Gorane i idemo dalje', piše Kecman i nastavlja:

'Novak je od tog čudesnog Wimbledona 2019. godine, kada je u onom povijesnom finalu pobijedio Rogera Federera nakon skoro pet sati ludila od tenisa s Goranom osvojio ni manje ni više nego devet Grand Slam titula. Za usporedbu to je više nego što su osvojili jedan Jimmy Connors, Ivan Lendl ili Andre Agasi (po osam). Ogromna zajednička ostavština. Goran je u Novakov tim i doveden s idejom da mu u njegovim tridesetima da određenu čaroliju na servisu. To je i učinio. Udarac koji je kod teniskih stručnjaka bio znatno podcijenjen kada je riječ o Novakovoj igri, donio mu je toliko sigurnosti, pobjeda, titula, rekorda, teniske besmrtnosti.

Gdje je škripalo u posljednje vrijeme kod Novaka? Prije svega na planu fizičke spreme, ali i u brzini - nedostajali su djelići sekunde, na lopte koje je ranije s lakoćom stizao, sada je za malo kasnio, a sve to je unijelo i određenu 'zarhđalost koje se treba riješiti'., kako je Đoković opisao svoju igru u početnim kolima Indian Wellsa. Za to treba vremena i truda, puno rada, a Novak je na to navikao. I upravo nova odluka, ma koliko se učinila iznenadnom, pokazuje da mu je i dalje stalo. Da pobjeđuje, osvaja titule... Dakle, šampionska glad i dalje je tu. Nova ideja i drugačije mišljenje, može značiti puno, to je kao promjena vode u akvariju, kao skidanje određenih okova prošlosti i potraga za nečim novim', naglasio je Kecman za B92.