POSVE ZASLUŽENO

Bivša zvijezda Reala i Milana broji zatvorske dane; trajat će to devet godina

22.03.2024 u 10:28

Bionic
Reading

Bivši brazilski reprezentativac i igrač koji je tijekom svoje bogate karijere nosio dresove, između ostalih, Reala, Manchester Cityja, Milana, Robinho, doveden je u zatvor na odsluženje devetgodišnje zatvorske kazne

Nakon što su u srijedu brazilski suci odlučili da bivši igrač Reala, Milana i Manchester Cityja, Robson de Souza poznatiji kao Robinho, mora odslužiti kaznu za silovanje koja mu je izrečena u Italiji, bivši brazilski reprezentativac u četvrtak je i doveden u zatvor, gdje bi trebao provesti devet godina.

Suđenje pred brazilskim Vrhovnim sudom pravde, najvišim sudom te zemlje za neustavna pitanja, završilo je presudom većine sudaca da je talijanska odluka važeća u Brazilu.

Sud u Milanu 2017. godine je proglasio Robinha i pet drugih Brazilaca krivima za grupno silovanje žene nakon što su je počastili alkoholom u diskoteci. Presudu su potvrdili žalbeni sud 2020. te talijanski Vrhovni sud 2022. godine.

Bivši nogometaš je prije nekoliko dana u intervjuu za TV Record, prikazanom u nedjelju, rekao da je za njegovu osudu u Italiji kriv rasizam.

'Igrao sam samo četiri godine u Italiji i umorio sam se od priča o rasizmu. Nažalost, to postoji i danas. Slučaj silovanja je bio 2013., sada smo u 2024. Isti ljudi koji ne rade ništa protiv rasizma su oni koji su me osudili', rekao je Robinho.

Robinho je postao nacionalna zvijezda 2002. kao 18-godišnjak koji je odveo Santos do prvog naslova od Peleove ere. Dvije godine kasnije to je ponovio.

S Brazilom je osvojio Kup konfederacija i otišao u Real Madrid, gdje nije bio tako uspješan. Brazilac se pridružio Manchester Cityju 2008., a godinu dana kasnije optužen je za silovanje tijekom noćnog izlaska u Leedsu. Policija tada nije reagirala niti je podnijela prijavu.

Robinho se 2010. vratio u Santos kako bi bio mentor tada mladom Neymaru. Osvojio je Brazilski kup i izborio mjesto u početnih jedanaest Brazila za Svjetsko prvenstvo 2010. godine. Brazilac se pridružio AC Milanu nakon svjetskog prvenstva i osvojio naslov Serie A te godine. Nakon slučaja silovanja, ponovno se pridružio Santosu, dok je jedno vrijeme bio u Kini i Turskoj.