'VRAŽJI TJESNAC'

Film o misterioznoj smrti skijaša na KINOTV-u

18.07.2014 u 10:46

Bionic
Reading

Godine 1959. na sjevernom Uralu misteriozno je poginulo devet skijaša. Nikada nije razjašnjeno kako su poginuli, a kada su nađeni mrtvi, dvojica su imali razbijene glave, dvojica slomljena rebra a jednome je nedostajalo dio lica, iako nema dokaza da su se skijaši sukobili s nekim ili nečim. Mjesto na planini na kojem su poginuli nazvan je prolaz Dylatov, po vođi grupe Igoru Dylatovu. Prema tom događaju redatelj Renny Harlin ('Umri muški 2', 'Cliffhanger') prošle je godine snimio film 'Vražji tjesnac' (Devil's Pass) koji u subotu od 20.15 sati možete gledati na kabelskom filmskom kanalu KINOTV-u

Razlog smrti skijaša nikada nije utvrđen sa stopostotnom sigurnošću. Spominjale su se paranormalne aktivnosti, a oni koji su imali ozljede izgledali su kao da ih je auto udario u punoj brzini. Službeno, naozbiljnija je teorija ona da ih je pomela lavina. Međutim, kako je odjeća nađena na poginulima bila radioaktivna, sumnja se na nuklearne eksperimente koje je nedaleko od mjesta nesreće obavljala sovjetska vojska. Od tada su objavljivane knjige, snimljen je i jedan dokumentarni film, ali prava istina o smrti skijaša nikada nije otkrivena.

U međuvremenu, osnovana je i fundacija Dylatov koja traži da se cijeli slučaj nanovo otvori kako bi se otkrili razlozi smrti. Članovi fundacije smatraju da je uzrok smrti nuklearno eksperimentiranje sovjetske vojske.