NE PROPUSTITE

Ciklus filmova Billyja Wildera na Trećem programu HTV- a

24.04.2014 u 15:14

Bionic
Reading

Na Trećem programu od 28. travnja, ponedjeljkom u 20 sati svi ljubitelji sedme umjetnosti mogu uživati u ciklusu filmova slavnog Billyja Wildera

Američki genij Billy Wilder jedan je od najistaknutijih scenarista i redatelja u povijesti kinematografije. Filmsku karijeru započeo je koncem 1920-ih u Europi, a od početka 1940-ih karijeru je nastavio u Hollywoodu prvo kao scenarist, a kasnije kao redatelj brojnih antologijskih filmova. Tijekom duge i plodne karijere, Wilder je šest puta nagrađen Oscarom: za režiju filmova 'Izgubljeni vikend' i 'Apartman' te za scenarije filmova 'Izgubljeni vikend', 'Bulevar sumraka' i 'Apartman'. Isti film mu je, kao producentu, donio i šestog Oscara, za najbolji film.

Sjajan u svim žanrovima kojih se dotakao, Wilder je potpisao jedan od najboljih noir krimića 'Dvostruka obmana' s kojim će i početi ciklus njegovih filmova, 28. travnja. Tjedan dana kasnije, 5. svibnja, nastavlja se komedijom 'Poljubi me, budalo', koju mnogi kritičari smatraju još jednim njegovim remek-djelom. 'Poljubi me, budalo' je briljantna satira na račun bračnog života te američke opsjednutosti uspjehom i slavom. 12. svibnja čeka vas 'Ljubav poslije podne', romantična komedija s Garyjem Cooperom i Audrey Hepburn u glavnim ulogama. Nakon toga, slijede filmovi 'Svjedok otpužbe', 'Kolačić sudbine', 'Jedan, dva, tri' te 'Privatni život Sherlocka Holmesa'.