NIKAD BLIŽI REALNOSTI

Big Brother je zastrašujuća stvarnost u ogledalu

31.03.2011 u 09:00

Bionic
Reading

Ovogodišnji Big Brother sa smetlištem, poremećenim vrijednostima, lakim moralom i teškim grudima odlično je pogođena slika zastrašujuće stvarnosti

Ulazak u ogledalo stvarnosti

Za razliku od prethodnih Big Brothera koji su od stvarnosti bježali čak do Tajlanda, pružajući voajerima u gledateljima bijeg u tuđe, često daleke i ekstremne svjetove, aktualna sezona najpoznatijeg realityja nudi nam zastrašujuću i poprilično vjernu presliku stvarnosti koja nas okružuje. Poput ogledala, ovogodišnji BB skinuo je, namjerno ili ne, lažne maske, ogoljujući naše životno okruženje do krajnjih i krajnje okrutnih istina, kako prostornih, tako ljudskih, i razvukao ih do ekstrema.

Smetlište kao prostor života i preživljavanja

Ovogodišnja novina Big Brothera je smetlište u kojemu živi, hrani se i opstaje troje više-manje slučajno odabranih nesretnika. Spavaju u napuštenom autobusu, žive okruženi smećem koje stiže iz BB kuće, a koje oni po zadatku recikliraju. Na taj način skupljaju bodove, drugim riječima - preživljavaju od smeća, što je izravna preslika naše otužne stvarnosti u kojoj mladi i stari od jutra do mraka šeću gradskim ulicama u potrazi za plastičnim bocama ili bilo čime što se može prodati ili, još bolje, zadržati. Ne samo da žive od smeća, već, nemajući prostor za život, sve češće mijenjaju svoja četiri zida za otvoreno nebo i zatvorene mračne kutke smetlarnika.

Elitni život u ignoranciji, neznanju i poremećenim vrijednostima

Dok 'donji dom' revno skuplja otpatke 'gornjeg doma', ovaj, baš kao u stvarnosti, uopće nije svjestan postojanja otpadnika. Stanari gornjeg doma, odnosno BB kuće, dane provode kupajući se u zatvorenom bazenu, zgubidaneći, pričajući gluposti i koketirajući, bodove zarađujući igranjem infantilnih igara i glupiranjem svake vrste. Ni to nije posve daleko od poremećenog suvremenog sustava vrijednosti u kojima se minorizira konkretan i društveno koristan rad, a na pijedestale zarade uspinje se po ključu kruha, igara i mućki.

Silikoni kao najava bujnih sutrašnjica

Pri prvom televizijskom susretu sa stanarima uočili smo da su gotovo sve stanarke pomalo natprosječno razvijene u prostoru grudnog koša, što zahvaljujući dobrim genima, što dobrim kirurškim rezovima. Iako nas ta bogatstva s jedne strane odmiču od svakodnevnog okruženja, najavljuju neke bliske sutrašnjice koje su već u potpunosti zavladale srpskom metropolom, a polako i sigurno šire se i našim prostorima.

Seks, strasti i laki moral

Prva stavka podnaslova – (redoviti) seks dio je ili makar težnja ne samo stanara kuće, već i svih nas, no razlika između uobičajenog i bigbraderovskog je više. Prvenstveno, BB seks, koji je pao već nakon 10-ak dana, odvija se pred kamerama. Istina, najčešće ispod plahte, ali ove godine u društvu ostalih stanara udaljenih, na spojenim krevetima, tek nekoliko (centi)metara. Seks je plod strasti koje u kući od prvoga dana frcaju na sve strane. Te strasti šeću s jedne osobe na drugu, stvarajući labave parove koji se vrte, izmjenjuju, rotiraju i sve to, ne zaboravimo, u tek dva tjedna, koliko je prošlo od ulaska stanara u kuću. Sve se bojimo kako će cijela priča završiti.
 
Sponzoruše na čekanju i ravnoteža u svemiru

Soraja je već prvi tjedan zavrtjela brojne glave u kući

Kako u samoj kući nema podjele na bogate i siromašne, u djevojkama bez moralnih ograda nismo uočili elemente sponzoruša, no sudeći po osobnim filozofijama i opisima nekih od njih, što se bolje budemo upoznavali sa stanarima i njihovim računima, vjerujemo da će i toga biti.

Odmaknimo se malo od 'lakih žena teških grudi' (dodajmo da u kući nikako nisu sve takve!) prema muškoj preslici našeg društva. Dok mladi stanari skakuću s djevojke na djevojku, sve uz pojašnjenje da će time postaviti ravnotežu u kući, svemiru, čemu li već, oni stariji u krizama srednjih i inih godina naglas sanjare o mladim seksi stanarkama, nimalo ne brinući za supruge i djecu koja ih gledaju preko malih ekrana.

Na kraju, nimalo se ne čudimo moralistima koji se zgražaju nad ovogodišnjim Big Brotherom. Nije nimalo ugodno u ogledalu promatrati presliku zastrašujuće stvarnosti koja nas okružuje i u kojoj moramo opstati bez obzira na vlastite neprilagođenosti (koje se sada više no ikad čine pozitivnim aspektom) i neslaganja s nametnutim realnostima.