VRHUNSKI FILMSKI TULUM

Vodič kroz 15. Sarajevo Film Festival

11.08.2009 u 09:00

Bionic
Reading

Jubilarni 15. put Sarajevo će ugostiti najvažnije filmaše regije, uz nekoliko istinskih zvijezda i umjetnika. Od 12. do 20. kolovoza svi zaljubljenici u film živjet će sa Sarajevom, koje će devet dana i noći biti centar filmskog svijeta

I ove godine više od sto tisuća posjetitelja Sarajevo Film Festivala imat će prilike vidjeti velik broj svjetskih, europskih i regionalnih filmskih premijera i ponajbolje aktualne filmove koji su u svjetska osvajanja krenuli na nekom od najvećih festivala. U neformalnoj i opuštenoj sarajevskoj atmosferi moći će uživati u društvu Mickeyja Rourkea, Darrena Aronofskog, Mirjane Karanović, Gillian Anderson, Stellana Skarsgårda i mnogih drugih filmskih umjetnika.

Pregled filmskog programa

I ove godine Festival obuhvaća igrane i dokumentarne te kratke i animirane filmove, koji poetski pokrivaju prostor od avangardnih do dječjih filmova.

'Priče iz zlatnog doba'

Festival, u sklopu programa Open Air, otvara rumunjski film 'Priče iz zlatnog doba' odličnog mladog redatelja Cristiana Mungiua, koji je svojim prethodnim filmom '4 mjeseca, 3 tjedna i 2 dana' osvojio kansku Zlatnu palmu. 'Priče iz zlatnog doba' nas kroz urbane mitove podijeljene u šest epizoda vraćaju u posljednje desetljeće Čaučeskuovog režima.

U istom programu imat ćemo prilike pogledati najnoviji film Pedra Almodovara Izgubljeni zagrljaji' s Penelope Cruz i Lluisom Homarom u glavnim ulogama. Film je to o tragičnoj ljubavi između glumice i ostarjelog redatelja koji je oslijepio i želi snimiti svoj posljednji film. Unutar fikcije u njemu se otvaraju pitanja o filmu kao umjetnosti. 'Nevrijeme' njemačkog redatelja Hansa Christiana Schmidta preispituje smisao i funkcionalnost Haškog tribunala, uz odličnu glumačku ekipu predvođenu s Kerry Fox i Anamarijom Marinca, u kojoj se našlo mjesta i za naše glumce Tarika Filipovića i Krešimira Mikića.

Marinca glumi, uz velike irske glumce Liama Neesona i Jamesa Nesbitta, i u filmu 'Pet minuta raja', koji istražuje aspekte političke prošlosti Sjeverne Irske kroz živote dvaju muškaraca, ubojice i sina njegove žrtve. Oskarovka Andrea Arnold stiže s novim filmom 'Akvarij', koji je osvojio Motovun Film Festival. Film turobne atmosfere otvara pitanje amoralne obljube iz kuta djevojčice koja se zaljubljuje u majčinog dečka. U glavnoj ulozi predstavit će nam se mlada Katie Jarvis, koja se upravo u tom filmu prvi put okušala u glumi i odmah ostvarila vrhunsku ulogu. Festival zatvara prošlogodišnji filmski hit 'Hrvač' Darrena Aronofskog, koji je u zvjezdanu orbitu povratio maestralnog Mickeyja Rourkea.

'Akvarij'
sff.ba
'Kenjac'
'Bijela vrpca'

Natjecateljski program, ispunjen debitantskim djelima koja najavljuju velike sutrašnjice perspektivnih redatelja, predstavit će nam vrhunce recentnih regionalnih filmskih uradaka. U program su se uvrstila i dva hrvatska filma koja su imala vrlo zapažene premijere u Puli, a riječ je o 'Crncima' Gorana Devića i Zvonimira Jurića i filmu 'Kenjac' Antonija Nuića. Istaknuli bismo i film 'Kao prvo, Felicia', koji se odvija tokom jednog dana i donosibolnu obiteljsku dramu nastalu na generacijskom jazu, a kojim jesvoj redateljski debi imaougledni rumunjski scenarist Răzvan Rădulescu, uz suredateljicu Melissu de Raaf.

Među filmovima prikazanim u programu U fokusu naći će se osvajač Zlatne palme 'Bijela vrpca' Michaela Hanekea i 'Policijski, pridjev' Corneliua Porumboiua. Na Srce Sarajeva u konkurenciji kratkih i animiranih filmova pretendira nekoliko hrvatskih predstavnika. To su kratki Matanićev Tulum' koji je imao svjetsku premijeru u Cannesu i 'Ciao mama' Gorana Odvorčića o obitelji koju razdire pojava ljubavnika. U konkurenciji animiranog filma nalaze se 'Mobitel mania' Darka Vidačkovića i 'Noćna mora' Darka Kokića.

Gosti 15. Sarajevo Film Festivala

Darren Aronofsky

Sarajevski festival, osim odličnih filmova i nadaleko poznate festivalske atmosfere, krasi i posebno bliska veza s velikim imenima svjetskog filma, koja privlači opuštenost i neformalnost te izuzetan mar i pažnja organizatora. Najveća zvijezda ovogodišnjeg Sarajeva je slavni glumac Mickey Rourke, jedan od najvećih filmskih povratnika, koji stiže na vrhuncu ponovo stečene slave. S Mickeyjem dolazi jedan od najvećih redatelja današnjice, Darren Aronofsky, koji je osim 'Hrvača' redatelj odličnog i uznemirujućeg 'Rekvijema za snove' te filmova  'Pi' i 'Fontana'.

Još jedna velika redateljica bit će gošća Sarajeva. Andrea Arnold predstavit će 'Akvarij', a u njenom društvu bit će i mlada Katie Jarvis, glavna glumica u filmu. Kerry Fox, odlična engleska glumica, rodom s Novog Zelanda, poznata je po ulogama u crnoj komediji 'Sasvim malo ubojstvo', odličnoj erotskoj drami 'Intimacy', romantičnoj komediji 'Fanny & Elvis' te u filmu 'Dobro došli u Sarajevo'. Jedna od najboljih rumunjskih i europskih mladih glumica, Anamaria Marinca, bit će članica žirija, s čak dva filma izvan natjecateljske konkurencije. U ulozi predsjednice žirija bit će velika srbijanska glumica Mirjana Karanović, koja iza sebe ima maestralne uloge poput onih u filmovima 'Otac na službenom putu' i 'Grbavica'.

Gillian Anderson

Kao posebni gosti na Festival će doći Gillian Anderson, slavna agentica Scully, koja će biti u ulozi predavačice na Sarajevo Talent Campusu, te veliki švedski glumac Stellan Skarsgårdovogodišnji kustos Fondacije Katrin Cartlidge. Posebno priznanje dobit će kineski redatelj Jia Zhang-Ke kojemu je posvećen ovogodišnji program Tribute To

Sigurni smo da će devet sarajevskih festivalskih dana u potpunosti ispuniti sva očekivanja filmofila, ali i lovaca na vrhunsku 24-satnu zabavu, ljudi željnih susreta s idolima iz mladosti i zrelosti te onih koji tek žele vidjeti i biti viđeni. Stoga – svi u Sarajevo na filmove, tulume i nezaobilazne ćevape!