SARAJEVO FILM FESTIVAL

Najbolje iz regionalnog kratkog i animiranog filma

22.07.2009 u 16:00

Bionic
Reading

Ovogodišnji natjecateljski dio kratkog filma na Sarajevo Film Festivalu sastoji se od deset inovativnih kratkih filmova te osam kreativnih animiranih filmova

Igrani filmovi, u izboru selektorice Elme Tataragić, vrlo su različiti u stilu, pristupu i temama. Tako ćemo vidjeti filmove afirmiranih redatelja kao što su 'Tulum' Dalibora Matanića iz Hrvatske, 'Povijest zrakoplovstva' Bálinta Kenyeresa iz Mađarske, 'Omlet' Nadejde Koseve iz Bugarske i 'Majka' Elmira Jukića iz BiH.

Uz njih, vidjet ćemo i djela talentiranih novajlija kao što su Pero Pavlović s filmom 'Zvuk tišine' iz Bosne i Hercegovine, Emanuel Parvu s filmom 'Porodica…' iz Rumunjske, Pici Papai iz Mađarske s filmom 'Otkrivanje', Stavros Raptis i Argyris Germanidis iz Grčke s filmom 'Lijevo desno', Amra Mehić s filmom 'Zgarište' i Goran Odvorčić iz Hrvatske s filmom 'Ciao, mama'.

Od animiranih filmova u natjecateljskom programu bit će filmovi svjetski priznatih animatora 'Mama' Géze M. Tóthe iz Mađarske, 'Tri sestre i Andrej' Borisa Despodova i Andreya Paounova iz Bugarske i film 'Point of mouth' Midhata Ajanovića Ajana s izuzetnim pričama i tehnikama animacije.

Uz priznate animatore bit će zastupljene i nove nade, kao što su Ivan Ivanovski iz Makedonije s filmom 'Iznutra', Gökhan Okur s filmom 'Teorija valova' iz Turske, Darko Vidačković i film 'Mobitel mania' i Darko Kokić i 'Nightmare', oba iz Hrvatske te Zdravko Cvjetković i Sabina Pezo s filmom 'Crazy dance' iz Bosne i Hercegovine.

Uglavnom svjetskim i internacionalnim premijerama, ovaj će program predstaviti ono najbolje iz regionalnog kratkog i animiranog filma, sa svom njihovom raznovrsnošću i značenjem i s naglaskom na nove autore koji se tek razvijaju i na njihov svjež pristup filmskom stvaranju.