U SKLOPU OPEN AIR PROGRAMA

Mickey Rourke dolazi na Sarajevo Film Festival

29.07.2009 u 15:34

Bionic
Reading

Ovogodišnji Open Air program Sarajevo Film Festivala prikazat će odlične filmove poput prošlogodišnjeg hita 'Hrvač', a kao gosti Festivala najavljeni su redatelji uvrštenih filmova, predvođeni oskarovkom Andreom Arnold, te glumci, s Mickeyem Rourkeom kao perjanicom

Čast da otvori ovogodišnji Open Air program na Sarajevo Film Festivalu pripala je rumunjskom filmu 'Priče iz zlatnog doba', autora Cristiana Mungiua, uz kojega režiju potpisuju Hanno Hofer, Razvan Marculescu, Constantin Popescu i Ioana Uricaru. Film se sastoji od šest epizoda i govori o urbanim mitovima iz posljednjeg desetljeća Čaušeskuova režima.

Druge festivalske večeri bit će prikazan film 'Izgubljeni zagrljaji' kultnog španjolskog redatelja Pedra Almodovara, koji je premijerno prikazan na ovogodišnjem Cannes Film Festivalu. U novom ostvarenju najpoznatijeg i najuspješnijeg španjolskog autora publika će u glavnoj ulozi vidjeti briljantnu oskarovku Penelope Cruz. Slijedi film 'Mamut', švedskog redatelja i scenarista Lukasa Moodyssona, jednog od najpoznatijih i najcjenjenijih švedskih redatelja na međunarodnoj sceni, koji je svjetsku premijeru imao u Natjecateljskom programu ovogodišnjeg Berlinalea.

Festivalska publika u okviru programa Open Air imat će priliku pogledati i film 'Nevrijeme' istaknutog njemačkog redatelja Hansa Christiana Schmida. Prvo prikazivanje tog filma u regiji imati će, sasvim sigurno, posebnu težinu, budući da je riječ o ostvarenju koje se bavi temom Haškog tribunala. Značajno je istaknuti i to da je film dijelom sniman na lokacijama Sarajeva. Glavnu ulogu u filmu tumači sjajna novozelandska glumica Kerry Fox, a sudjeluju i hrvatski glumci Krešimir Mikić i Tarik Filipović.

Nedjeljni film 'Gigante' Adriána Binieza snimljen je u koprodukciji Urugvaja, Njemačke, Argentine i Nizozemske, a premijeru je doživio u okviru Natjecateljskog programa Internacionalnog filmskog festivala u Berlinu. Slijedi 'Pet minuta raja' istaknutog njemačkog redatelja Olivera Hircshbiegela, premijerno prikazan početkom godine u Velikoj Britaniji, a potom i na prestižnom Sundance Film Festivalu, gdje je osvojio dvije nagrade: za režiju, u kategoriji stranog filma, te za scenarij. Velikom uspjehu filma pridonijela je fantastična glumačka izvedba sjajnih irskih glumaca priznatih na međunarodnom planu - Liama Neesona i Jamesa Nesbitta.

Film '
Akvarij' Oscarom ovjenčane redateljice Andree Arnold na programu je u utorak, a svjetsku premijeru je doživio na Cannes Film Festivalu, gdje je nagrađen specijalnom nagradom žirija. Izraelski film 'Pitanje veličine', redatelja i scenarista Sharon Maymon i Erez Tadmor, premijerno je prikazan na otvaranju ovogodišnjeg Jerusalem Film Festivala, gdje je pred oko 6 tisuća gledatelja doživio ovacije.

Ovogodišnji Sarajevo Film Festival zatvorit će veliki filmski hit 'Hrvač' Darrena Aronofskyja, jednog od najvažnijih redatelja današnjice, s Mickeyem Rourkeom u glavnoj ulozi.

Kao gosti programa, u Sarajevu će se pojaviti redatelji većine filmova, među kojima oskarovka Andrea Arnold i Darren Aronofsky te glumci, od kojih ističemo velikog Mickeya Rourkea