Estrada JAVNA PROZIVKA

Sudan optužuje Clooneyja za poticanje napetosti

Sudansko veleposlanstvo u Washingtonu optužilo je Clooneyja i čelnika nevladine organizacije Enough da se upliću u unutarnje odnose u Sudanu i potiču ratne bubnjeve

Sudan je u ponedjeljak optužio američkog glumca Georgea Clooneyja, koji se nedavno vratio iz posjeta toj zemlji, da potiče napetosti u državi prije referenduma o samoodređenju Južnog Sudana u siječnju.

Sudansko veleposlanstvo u Washingtonu optužilo je Clooneyja i čelnika nevladine organizacije Enough Johna Prendergasta da se upliću u unutarnje odnose u Sudanu i potiču ratne bubnjeve.

Stanovnici pokrajine Južni Sudan će se 9. siječnja 2011. na referendumu izjasniti žele li ostati u sastavu Sudana. Drugi referendum će istodobno biti održan u Abyeiji, regiji na granici između sjevera i juga Sudana

George Clooney je 12. listopada na primanju u Bijeloj kući pozvao međunarodnu zajednicu da spriječi nasilje koje bi moglo omesti referendum, što su on i Prendergast ponovili i u razgovoru za Washington Post.

Referendum u Južnom Sudanu dio je mirovnog sporazuma sklopljenog nakon okončanja brutalnog višedesetljetnog građanskog rata između sjevera i juga u kojem je živote izgubilo milijun i pol ljudi.

Clooney, koji je 2008. imenovan UN-ovim glasnikom mira, i ranije se intenzivno zalagao za ratom opustošenu regiju Darfur i javno prozivao sudanskog predsjednika Omara Bašira, kojeg zbog ratnih zločina traži i Međunarodni kazneni sud.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
Horoskop
Horoskop Pročitaj više