VAN GOGH, DEGAS, RENOIR

Kolekcija umjetnina Elizabeth Taylor na dražbi

18.01.2012 u 09:52

Bionic
Reading

Nakon što su kolekcionari svijeta razgrabili njezinu zbirku umjetnina, sada na dražbu idu i remek-djela likovne umjetnosti što ih je posjedovala slavna glumica

Kad se kolekcija umjetnina preminule Elizabeth Taylor pojavila prošlog mjeseca na dražbi u New Yorku, kupci su iz džepova izvukli fantastičnih 103 milijuna funti, znatno više nego su organizatori aukcije očekivali. Kupci sa svih strana svijeta kupili su svaki od ukupno 1778 ponuđenih predmeta: nakita, odjeće, umjetničkih radova, filmskih memorabilija
Sada na dražbu idu i djela iz umjetničke zbirke slavne glumice: trideset i osam remek-djela, među kojima su Van Gogh Degas, Renoir.
Najvrednijim se procjenjuje rad Van Gogha 'Vue de L'Asile de la Chapelle de Saint-Rémy' iz 1889, od koje se očekuje da postigne cijenu od pet do sedam milijuna funti.
Dobru zaradu posrednici očekuju za Camillea Pissarroa i autoportret Degasa. Sva djela bit će ponuđena kupcima u veljači.

Glumica je strast za likovnu umjetnost naslijedila od oca Francisa Taylora, koji je bio trgovac umjetninama s trgovinom u Lodnonu. Ljubav za umjetnost usadio je u svoju kćerku od najmanjih nogu: u kasnijim godina Taylor će posebice iskazivati naklonost za impresioniste i modernu umjetnost. U vrijeme Drugog svjetskog rata svoj je posao preselio u Los Angeles na Beverly Hills, gdje su njegove mušterije bile mnoge slavne osobe, uključujući i Gretu Garbo. Iz tog vremena datira pismo koje je napisao prijatelju.
'Preselili smo u Kaliforniju i naša je mala na dobrom putu da postane filmska zvijezda. Pogledaj film 'Lessie se vraća kući', ona glumi u njemu', hvalio se ponosni otac 1943.

Šezdesetih godina on je savjetovao svoju već svjetski slavnu kćerku u kupnji skupocjenih platna: njezina strast kupovanja nakita proširila se tada i na likovnu umjetnost.
'Zahvaljujući očevim savjetima', tumači Giovanna Beartazzoni iz aukcijske kuće Christie's za Daily Mail, 'ona je kupila djela velikana kao što su Van Gogh, Degas, Renoir, Utrillo, Rouault'.

Kako bi na dražbu privukli i kupce iz Europe, kolekcija će biti izložena sudu javnosti od 2. do 7. veljače u Londonu.