U GALERIJI KARAS

Počela izložba fotografija 'Život u mojoj koži'

31.03.2011 u 17:47

Bionic
Reading

U Galeriji Karas svečano je otvorena izložba fotografija 'Život u mojoj koži' u kojoj sudjeluju mnoge poznate osobe iz glazbenog, kulturnog i sportskog života. Izložba je samo jedan dio istoimene javno-zdravstvene akcije

U sklopu javno-zdravstvene akcije Život u mojoj koži, Hrvatskog dermatovenerološkog društva HLZ-a i Referentnog centra za psorijazu MZSS u Galeriji Karas svečano je otvorena izložba fotografija Život u mojoj koži.

Svojim sudjelovanjem u akciji Tony Cetinski, Leona Paraminski, Tereza Kesovija, Nataša Janjić, Daniela Trbović, Ivana Roščić, Gordan Kožulj, Nera Stipičević, Sandra Bagarić i prof. dr. Mirjana Krizmanić željeli su pomoći oboljelima da se lakše nose sa svojom bolešću te da potaknu javnost na razumijevanje i prihvaćenost. Ujedinili su snage kako bi potaknuli osobe oboljele od psorijaze da traže pomoć i razumijevanje svoje okoline i prijatelja kako bi im pružili potrebnu podršku u ovoj teškoj, često nagrđujućoj i zbog toga stigmatizirajućoj, upalnoj bolesti kože.

Riječ je o fotografijama zagrebačkog akademskog slikara Saše Šekoranje koji je svojim objektivom zabilježio emotivni trenutak podrške i ohrabrenja koje su poznate osobe pružile oboljelima od psorijaze tijekom snimanja, poručujući time da psorijaza nije zarazna bolest i da oboljeli zaslužuju razumijevanje i podršku društva u cjelini.

'Upravo je to i cilj akcije Život u mojoj koži kojom želimo podići znanje i razumijevanje javnosti o težini bolesti, kao i problemima s kojima se oboljeli nose, osobito s problemom stigmatizacije kojoj su zbog izgleda svoje kože izloženi. Stoga je i središnji dio akcije ova izložba fotografija koja na vizualan način govori o našim ciljevima – podrška i razumijevanje', istaknula je u ime nositelja akcije predsjednica Hrvatskog dermatovenerološkog društva HLZ Mirna Šitum

Okupljenima je prof. Šitum prenijela i podršku koju je predsjednik Ivo Josipović uputio nositeljima akcije koji su 'prepoznali potrebu da se skrene pozornost i upozna javnost s poteškoćama bolesnika koji boluju od psorijaze kako bi, uz razumijevanje društva, živjeli neopterećeno i bez straha od izbjegavanja od vlastite okoline'. Otvaranju izložbe prisustvovala je i prof. dr. sc. Marija Kaštelan, voditeljica Referentnog centra za psorijazu MZSS, autor fotografija Saša Šekoranja, te sudionici akcije Tereza Kesovija, Daniela Trbović, Nataša Janjić, Leona Paraminski, Nera Stipičević sa oboljelima, dermatolozi i mnogi drugi iz hrvatskog javnog života.

'Bilo je teško, jer htio sam uhvatiti trenutak podrške i ohrabrenja, što se može dogoditi jedino spontano. Izazov je bio dobiti snagu podrške i emociju oboljelih, ali mislim da smo uspjeli', izjavio je Šekoranja, koji je preko nekih fotografija svojim prepoznatljivim rukopisom ispisao poruke akcije Pomozimo im da žive u svojoj koži, Psorijaza nije zarazna i Riješimo se predrasuda

Javno-zdravstvenom akcijom Život u mojoj koži želi se podići razina znanja u javnosti o psorijazi kao teškoj i ozbiljnoj bolesti, kao i razumijevanje problema s kojima se oboljeli nose, uključujući i stigmatizaciju kojoj su izloženi zbog svoje bolesti. Cilj je akcije educirati javnost da psorijaza nije zarazna bolest, da ne treba imati predrasuda prema oboljelima i da oboljeli trebaju podršku i integraciju u društvo.

Izložba fotografija u sklopu akcije Život u mojoj koži osim u Zagrebu bit će otvorena i u Osijeku te drugim gradovima u Hrvatskoj.