prikazat će stotinu 'lookova'

Život i djelo Naomi Campbell kao dio jedinstvene izložbe Victoria & Albert muzeja

06.10.2023 u 16:30

Bionic
Reading

Londonski muzej Viktorije i Alberta (V&A) najavio je izložbu koja će istražiti 'nenadmašnu' 40-godišnju karijeru modela, 'prvu takve vrste' u ovome poznatom muzeju

Izložba jednostavnog naziva 'Naomi' predstavit će 'haute couture garderobu' u vlasništvu slavne manekenke rođene u Londonu, 'zanimljive konfekcijske odjevne predmete' te garderobu koju je nosila, a za izložbu će je muzeju ustupiti poznati dizajneri iz svoje arhive, objavio je muzej.

Bit će to prva izložba muzeja V&A fokusirana na karijeru jednog od vodećih modela današnjice, ispričana kroz njezine odjevne predmete u kombinaciji s fotografijama i snimkama Campbellina glasa.

Organizatori izložbe prikazat će oko stotinu 'lookova' iz četiri desetljeća duge karijere Naomi Campbell u modnoj industriji, među kojima su dizajnerski odjevni predmeti Alexandera McQueena, modne kuće Chanel, Dolce & Gabbane, tuniškoga dizajnera Azzedinea Alaie, Giannija i Donatelle Versace, Vivienne Westwood i ostalih velikih modnih imena. Pedesettrogodišnja Campbell dugo je surađivala s britanskim brendom McQueen. Nosila je revije poznatog brenda još dok je bio živ njegov prvi kreativni direktor Alexander 'Lee' McQueen.

  • +3
Naomi Campbell Izvor: EPA / Autor: SEBASTIEN NOGIER

Stalno je bila prisutna kao model i na revijama slavne Vivienne Westwood. Na njezinoj modnoj reviji jesen/zima 1993. graciozno se spotaknula i pala, noseći Westwoodine ljubičaste cipele s vrtoglavom platformom. Bila je poznata i kao jedna od omiljenih 'Giannijevih djevojaka' (Gianni Versace).

Jedno od najupečatljivijih pojavljivanja Naomi Campbell na modnoj pisti dogodio se 1991 kada je, zajedno s ostalim 'supermodelima' - Christy Turlington, Cindy Crawford i Lindom Evangelistom prošetala pistom rukom pod ruku, pjevajući veliki hit Georgea Michaela 'Freedom!'. 

vrijeme je za odvažnost

Satenska haljina i visoke tenisice: Naomi Campbell podigla sportsku eleganciju na viši nivo

Pogledaj galeriju