30 GODINA ZAJEDNIŠTVA

Slavlje u Jordanu ne prestaje: Kraljica Rania i kralj Abdullah II obilježili važan dan

12.06.2023 u 10:31

Bionic
Reading

Samo nekoliko dana nakon što se budući jordanski kralj, princ Hussein, na vječnu ljubav zakleo princezi Rajwi, njegovi roditelji, kraljica Rania i kralj Abdulah II proslavili su 30. godišnjicu braka

Prije 30 godina, 10. lipnja 1993. u Jordanu je održano jedno od najljepših kraljevskih vjenčanja svih vremena, ono kralja Abdullaha II i kraljice Ranije.

Najstariji sin kralja Husseina i njegove druge supruge, princeze Mune, bio je još uvijek princ kada je upoznao prelijepu Raniju Al-Yassin na jednoj večeri u Ammanu.

Prije udaje za princa, Rania je pohađala privatnu školu New English u Kuvajtu, da bi 1987. započela obrazovanje na američkom fakultetu u Kairu, na kojem je studirala ekonomiju i informatiku, gdje je i diplomirala 1991. godine.

Vjenčanje kraljice Ranije i kralja Abdulaha II Izvor: Profimedia / Autor: RABIH MOGHRABI / AFP / Profimedia

Godine 1990. započeo je Zaljevski rat, a već godinu kasnije Rania je, poput mnogih drugih, s obitelji napustila Kuvajt te su se skrasili u Amanu u Jordanu, u kojem je kratko radila u marketingu Citibanka, a potom i Applea.

No sve je završilo nakon što je u kolovozu 1992. upoznala tadašnjeg jordanskog princa Abdullaha na jednoj večeri, koju je organizirala njegova sestra, princeza Aisha. Kako je rekla, kada ga je ugledala s druge strane prostorije, bila je to ljubav na prvi pogled. Šest mjeseci kasnije bili su zaručeni, a nakon još četiri mjeseca svoju su ljubav ozakonili brakom.

Princezom je Rania postala sa samo 22 godine i tada nije ni mislila da će jednoga dana postati kraljica i to iz jednostavnog razloga - zbog političke nestabilnosti u zemlji, Abdullah nije niti trebao naslijediti oca na tronu, već njegov ujak, princ Hassan, koji je godinama nosio titulu jordanskog prijestolonasljednika. No, kralj Hussein odluku je na kraju promijenio nedugo prije svoj smrti 1999. godine i odlučio da mu sin bude nasljednik.

pristigli iz cijelog svijeta

Kraljice i princeze: Pogledajte tko je bio na spektakularnom vjenčanju jordanskog princa

Pogledaj galeriju

A samo kraljevsko vjenčanje bio je događaj desetljeća u Jordanu, ali i svijetu, te je čak proglašen nacionalnim praznikom. Kako bi vidjeli kraljevski par koji je u otvorenom automobilu prolazio, ljudi su formirali kolone po ulicama Jordana. A baš kao i tri desetljeća kasnije, na vjenčanju njihovog sina i budućeg kralja, princa Husseina i princeze Rajwe, ceremoniji su prisustvovali i predstavnici europskih kraljevskih obitelji.

Za svoje vjenčanje Rania je odabrala vjenčanicu kratkih rukava sa zlatnim ukrasima, koju je dizajnirao Bruce Oldfield. Riječ je o svilenoj haljini sa veličanstvenim remenom, koji je godinama kasnije, na svojoj djevojačkoj večeri nosila i njezina kći, princeza Iman, uz koju je Rania odabrala bijele rukavice, dok je umjesto tijare u podignutu kosu stavila traku i zakačila veo.

  • +6
Jordanska kraljica Rania Izvor: Profimedia / Autor: Balkis Press/ABACA / Shutterstock Editorial / Profimedia

Povodom godišnjice posebnu je objavu na svom Instagram profilu stavila i kraljica Rania, koja je uz video, sastavljen od raznih fotografija nastalih tijekom 30 godina braka, napisala:

'Svaki dan koji prolazi zbližava nas, a svaka godina koja prolazi pokazuje mi koliko sam nevjerojatno blagoslovljena što provodim život s tobom. Sretna 30. obljetnica, kralju moj.'