SADA SVE ZNAMO

Prošlo je 30 godina: Izbrisana završna scena u kultnom filmu otkrila što se doista dogodilo s Thelmom i Louise

28.05.2021 u 06:38

Bionic
Reading

Od dana prikazivanja filma 'Thelma i Louise' prošlo je točno 30 godina. Svjetska premijera održana je 24. svibnja 1991. godine, a on je preko noći postigao nevjerojatan uspjeh, otvarajući vrata Hollywooda glumačkoj ekipi predvođenoj sjajnom Susan Sarandon, ali i Geenom Davis

Film koji je režirao Ridley Scott i koji je premijerno prikazan 1991. godine i danas, 30 godina kasnije, ima status klasika, ponajviše zbog priče o dvije prijateljice, Thelmi (Geena Davis) i Louise (Susan Sarandon), koje otputuju u Meksiko nakon što Louise ubije muškarca koji pokuša silovati Thelmu.

Ono po čemu ga i danas mnogi pamte dramatičan je završetak u kojem Thelmu i Louise okružuje policija, a one, umjesto da se predaju, nastavljaju voziti prema litici Grand Canyona u automobilu Thunderbird iz 1966. godine.

U zadnjoj sceni gledatelji vide prijateljice kako se drže za ruke dok automobilom jure preko ruba, a sve završava trenutkom u kojem se Thunderbird nađe u zraku iznad litice te ekran postaje bijeli, čime zapravo sve završava.

Nakon što su neki obožavatelji krenuli u raspravu o tome jesu li prijateljice ipak uspjele preživjeti ili su poginule u padu niz liticu, sve se otkrilo nakon što je na posebnom DVD izdanju objavljena izbrisana scena iz filma.

Izbrisana scena iz filma 'Thelma i Louise' Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Za razliku od drugih završetaka, ovaj počinje upravo tamo gdje završava službeni film i zapravo izgleda kao produžena verzija 'Thelme i Louise', otkrivajući što se zapravo dogodilo s njima.

Naime nakon što su prijateljice otišle u svoju zadnju vožnju i krenule 'preko ruba' proširena scena otkriva kako se automobil strmoglavljuje niz stijene, a Hal (Harvey Keitel) trči do ruba da bi gledao njihovu pogibiju. Sve to završava zadnjom snimkom njih dvije kako se voze u daljinu, što bi zapravo trebao biti simboličan prikaz njihova 'nastavljanja puta' umjesto čudesnog preživljavanja.

Isto tako, umjesto pjesme Hansa Zimmera, ovoga puta film završava izvedbom B.B. Kinga 'Better Not Look Down', no sve je to maknuto prije prikazivanja u kinodvoranama.

  • +7
Film 'Thelma i Louise' Izvor: Profimedia / Autor: MGM Collection / Everett / Profimedia

Zašto je izbrisao te scene, otkrio je sam Ridley Scott 1997. u intervjuu za Entertainment Weekly: 'Znaš da će umrijeti, no jednostavno sam želio imati kontrolu nad time.'

Vjerovali ili ne, u jednom trenutku, dok se razrađivao scenarij, film je umalo završio u potpunosti drugačije, što je kasnije otkrila Susan Sarandon. 'Kada sam upoznala Ridleyja, pitala sam ga misli li doista sve tako napraviti... Rekla sam mu da ne želim odraditi sve to - on gleda reakcije i kada one budu loše, krene snimati nove scene nakon kojih ćemo preživjeti. Odgovorio mi je da jedino što mi može potvrditi je da ću ja umrijeti, no da nije bio siguran i za onu drugu.'

Naime Scott je imao ideju da Louise izgura Thelmu iz automobila i tako je spasi, no na kraju je odrađeno onako kako su mislili da je najbolje.