BIT ĆE DUGO I SKUPO

Princ Harry svoj život pretvorio je u sudsku trakavicu, diže tužbu za tužbom

07.06.2023 u 10:52

Bionic
Reading

Princ Harry dobio je svojih 'pet minuta' na sudu gdje se suočio s tabloidima koji su godinama pratili svaki njegov korak. Za Harryja i Meghan Markle ovo je samo jedna u nizu parnica, budući da su bili ili jesu tužitelji u čak sedam slučajeva protiv britanskih tabloida i drugih medijskih organizacija za hakiranje telefona i druge povrede njihove privatnosti

Svjedočanstvo princa Harryja, održano u utorak 6. lipnja na britanskom sudu, presedan je u kraljevskoj obitelji, jer on je time postao prvi viši član kraljevske obitelji koji se pojavio kao svjedok na sudu. Posljednji koji je to napravio bio princ od Walesa, budući kralj Edward VII, koji je davne 1891. godine svjedočio u slučaju čovjeka optuženog za varanje u igri baccarat.

I dok je za Edwarda to bilo pitanje časti, u slučaju princa Harryja to je samo još jedno poglavlje i samo još jedna u nizu parnica u životu, budući da su on i supruga mu, Meghan Markle, ili jesu tužitelji u čak sedam parnica protiv britanskih tabloida i drugih medijskih organizacija. Uz to Harry je podnio i dvije tužbe protiv britanskog Ministarstva unutarnjih poslova jer su mu oduzeli policijsku zaštitu tijekom njegovih posjeta Velikoj Britaniji.

A upravo su na kraju te parnice prisilile princa Harryja da redovito posjećuje svoju domovinu. Tako je i ovoga puta iz Los Angelesa stigao u ponedjeljak kako bi kao svjedočio u tužbi protiv Mirror Group Newspapers, koje je optužio za hakiranje njegovog mobitela prije više od deset godina.

  • +2
Princ Harry Izvor: EPA / Autor: ANDY RAIN

I prije krunidbe oca, kralja Charlesa III, Harry je zbog suđenja stigao i u ožujku ove godine, kada se pred sudom pojavio zajedno s Eltonom Johnom u postupku protiv Daily Maila. Ta novinska kuća dobila je grupnu tužbu za prisluškivanje mobitela, a Harry je tužio i New Group Newspapers, Ruperta Murdocha, također za hakiranje i druge povrede privatnosti.

Za Harryja, koji se nakon što je odlučio napustiti kraljevsku obitelj sam uzdržava i financira, parnice su skupe i dugotrajne, čemu se nikako nije nadao. Oni koji ga dobro poznaju tvrde da Harry nije očekivao da će se tužbe godinama vući po sudu, a njegova odluka da uđe u otvoreni rat protiv britanskih tabloida nije nikako pomogao njegovom već ionako narušenom imidžu u Velikoj Britaniji, čiji mu stanovnici zamjeraju ružan način na koji je zaratio s ocem i starijim bratom Williamom i javno ih oblatio.

Meghan Markle Izvor: Profimedia / Autor: TheImageDirect.com / The Image Direct / Profimedia

No, on svoje pojavljivanje pred sudom vidi kao nešto dobro i to je za njega sada postala jedna od životnih misija. Princ Harry nada se kako će pobjeda na sudu pomoći u obuzdavanju tabloida koje su on i Meghan optuživali da ugrožavaju ljudske živote i to bez ikakvog dobrog razloga, osim činjenice da tračevi povećaju njihove prihode.

Inače, zbog svoje kampanje koju je pokrenuo protiv tabloida, princ Harry izdvojio se još jednom od ostatka svoje obitelji, koji su se svih ovih godina pokušali prilagoditi novinarima i ići im niz dlaku, a to se nastavilo i sada. No, Harry se time ne zamara i na umu mu je samo kako sve okrenuti u svoju korist.

Na sudu se od njega očekuje da opiše obrazac kojim je njegov telefon hakiran, a koji je iza zatvorskih rešetaka odveo više novinara, ubrzao gašenje Murdochovog tabloida News of the World, ali i pokrenuo veliku javnu istragu.

kraljevska krema

Pogledajte tko je sve pozvan u Buckinghamsku palaču uoči krunidbe

Pogledaj galeriju

Iskaz je započeo Harryjev odvjetnik David Sherborne već u ponedjeljak iznoseći detalje u kojima je rekao kako su novinari presreli prinčeve poruke govorne pošte, platili privatne istražitelje da prikupe informacije o njemu, ali i angažirali fotografe koji su koristili nezakonita sredstva kako bi pratili gdje se Harry i njegovi bliski ljudi kreću.

Pod istragom je bila i Harryjeva bivša djevojka Chelsy Davy, kojoj su također hakirali mobitel. Harryjevi odvjetnici sudu su predali 147 članaka za koje su rekli da se temelje na informacijama dobivenim nezakonitim putem.

'Svaki aspekt njegovog života bio je ekskluziva u novinama, jer je priča bila predobra da se ne objavi. Ništa nije bilo sveto ili izvan granica i nije postojala zaštita od ovih nezakonitih metoda prikupljanja informacija', rekao je odvjetnik Sherborne dodajući kako su mnogi novinari, koji su koristili te metode, još uvijek zaposleni u Mirroru, dok su neki i profitirali i zasjeli na više položaje.

TIJEKOM PROCESIJE

[FOTO] I ona je zaplakala: Dok je gledala kako iznose kraljičin lijes, Meghan Markle nije mogla zadržati suze

Pogledaj galeriju

Odvjetnici Mirror grupe vade se na to da su se ove aktivnosti odvijale između 1991. i 2011. te je sve to daleko izvan vremenskog ograničenja od šest godina, koje se općenito primjenjuje na pravne pritužbe u kršenju privatnosti, a praksa hakiranja gotovo je nestala otkako je ovaj skandal izbio 2011. godine.

Harryjevi pak odvjetnici tvrde da je tvrtka od njih skrivala svoje nezakonite aktivnosti, pa se sukladno tome nije moglo ni očekivati da bi se to otkrilo ranije.

Ono što Harryja sada zasigurno očekuje rigorozno je i dugotrajno unakrsno ispitivanje upravo od strane odvjetnika koji zastupaju Mirror Group, a što bi po princa moglo se pokazati itekako neugodnim, jer bi na površinu mogli isplivati još neki detalji njegovo momačkog života kada je živio razuzdano.