U 44. GODINI

Preminuo Chadwick Boseman, zvijezda filma 'Crna pantera'

29.08.2020 u 08:50

Bionic
Reading

Američki glumac Chadwick Boseman iz Južne Caroline preminuo je od raka debelog crijeva

Glumac Chadwick Boseman, najpoznatiji po glavnoj ulozi u Marvelovom popularnom filmu ‘Crna pantera’, umro je u dobi od 43 godine nakon četverogodišnje borbe s rakom debelog crijeva, objavljeno je u petak na njegovu Twitteru i Facebooku.

Boseman, rodom iz Južne Karoline, umro je u svom domu, a uz njega su bili supruga i obitelj, stoji u objavi na društvenim mrežama, ali nije navedeno gdje je umro.

Boseman je živio u Los Angelesu.

U svojoj je karijeri Boseman utjelovio više povijesnih osoba poznatih po rušenju rasnih barijera u SAD-u, uključujući soul pjevača Jamesa Browna u filmu ‘Get on Up’, suca Vrhovnog suda SAD-a Thurgooda Marshalla u filmu ‘Marshall’ te prvog afroameričkog profesionalnog igrača bejzbola Jackiea Robinsona u filmu ‘42’.

Ipak, najpoznatiji je po ulozi T'Challe, kralja izmišljenog afričkog kraljevstva Wakanda, koji je ujedno i borac protiv kriminala poznat kao Crna pantera.

'Crna pantera' iz 2018 prvi je film o superheroju u kojemu su glumci uglavnom bili afroamerikanci.

‘Crna pantera’ je bila među filmovima s najvećom zaradom te godine, a nominirana je bila za šest Oscara, uključujući za najbolji film, a dobila ih je tri - za najbolju filmsku glazbu, najbolji, produkcijski dizajn i najbolju kostimografiju.

Glavni lik Crne pantere stvoren je dvije godine ranije, kada ga je također igrao Boseman, u Marvelovom filmu ‘Captain America: građanski rat’, a ‘Crnu panteru’ utjelovio je još dva puta - 2018. u flmu ‘Osvetnici: rat beskonačnosti’ te 2019. u filmu ‘Osvetnici: kraj igre’.

Izvor: Društvene mreže / Autor: YouTube