DRAMATIČAN VIDEO UPOZORENJA

Naomi se prije leta avionom ponovno zaštitila od glave do pete, ali jedan je važan detalj zaboravila

13.03.2020 u 18:24

Bionic
Reading

Paničan strah od virusa i bakterija supermodel Naomi Campbell pokazivala je daleko prije pojavljivanja novog koronavirusa, a s izbijanjem epidemije u Kini, koja je ovih dana prerasla u globalnu pandemiju, mjere zaštite podignula je na višu razinu. Ipak, prema jednoj se preporuci epidemiologa odnosi prilično ležerno

Naomi je prošle godine objavila na svom Youtube kanalu rutinu koju ne preskače na svojim putovanjima, a video u kojemu pokazuje kako zbog straha od virusa i bakterija dezinficira sjedalo u avionu postao je viralan.

Ovih je dana, u jeku panike zbog novog koronavirusa Naomi otišla i korak dalje pa je na aerodromu u Los Angelesu snimljena u zaštitnom odjelu s kapuljačom kojom je prekrila kosu, a lice i oči zaštitila je maskom i zaštitnim naočalama. Ne želeći ništa prepustiti slučaju, paranoična Naomi na ruke je navukla gumene rukavice.

U petak je došao trenutak za povratak Naomi iz Los Angelesa u New York, a slavni supermodel ni ovoga puta nije propustila priliku naglasiti koliko su mjere osobne zaštite važne u borbi s koronavirusom.

Na Instagramu je objavila video u kojemu s dramatičnim tonom glasa i glazbe u pozadini svojim pratiteljima objašnjava da je još uvijek u Los Angelesu i da se priprema za povratak avionom u New York.

'Neću vam lagati i reći da nisam nervozna pred ovaj let, jer jesam. Koronavirus je stvaran, i ozbiljan je', izgovara Naomi u kameru, a potom se video zacrni. S povratkom slike Naomi nam pokazuje kako prije leta ponovno navlači zaštitno odijelo i ružičaste gumene rukavice i pritom izgovara: 'Svi smo na istom brodu i od ovoga apsolutno moramo nešto naučiti'.

Nema ništa loše u pokušaju slavnih u utjecajnih da utječu na svijest ljudi o opasnostima vrlo zaraznog koronavirusa, ali ne bi bilo loše kad bi se i sami potrudili nešto naučiti i u svojim objavama držali preporuka epidemiologa o mjerama osobne zaštite.

Podsjetimo, koronavirus SARS-CoV-2 širi se među ljudima kapljičnim putem,  kašljanjem i kihanjem, što ga i čini izuzetno zaraznom infekcijom. Situaciju otežava to što se može prenijeti i prije nego što netko pokaže simptome bolesti Covid-19.

Vjeruje se da virus putuje slinom, a ali i suzama, pa su stoga bliski kontakti, ljubljenje, dijeljenje pribora za jelo i slične aktivnosti vrlo rizični.

Virus ne mora nužno slinom doći do naših očiju, nosa ili usta da bi nas zarazio, pa se prenijeti može i preko čvrstih površina na kojima ostaje aktivan neko vrijeme. Uprvo zbog toga preporučuje se stalno pranje ruku i izbjegavanje diranja lica rukama, a ovaj dio nekako je promaknuo slavnom supermodelu.

Dok dramatično u kameru izgovara da neće lagati da nije nervozna pred let, ženska osoba bez zaštitnih rukavica prtlja po Naominim ušima. To što joU ovakoj netko dodiruje lice, vrlo blizu oka, nimalo je ne čini nervoznom.

U ovako dramatčnom trenutku pred ulazak u avion, taj je kontakt trebala izbjeći barem pred kamerama. Čak i ako je gospođa koja joj dodiruje lice ruke prije toga prala sapunom cijelu jednu minutu i potom dezinficirala.