PRIZORI ZA PAMĆENJE

Najbolji SF efekti svih vremena

19.01.2011 u 13:36

Bionic
Reading

Specijalni efekti nezaobilazno su oruđe svih znanstvenofantastičnih i fantastičnih filmova, bez kojih je nemoguće zamisliti i doživjeti daleke svjetove i vremena koja predstavljaju, a pravi majstori znali su kako postići da nijedan kadar njihovih djela nikada ne uđe u zastaru

Internetska stranica Wired danas je objavila pregled nekih od najboljih efekata u povijesti filma u izboru svojih čitatelja. Ti su efekti značajno pridonijeli uvjerljivosti i uspjehu legendi SF-a. 

 

Prijedloga je bilo mnoštvo, od 'Odiseje 2001' i 'Zvjezdanih staza' preko 'Jurskog parka' i 'Aliena' do 'Avatara', a portal je najbolje nanizao bez uobičajene top-liste.


No urednici stranice ipak nisu odoljeli iskušenju da svoju galeriju otvore jednostavnim, ali proslavljenim prizorom iz klasika britanskog redatelja Stanleyja Kubricka – olovkom koja lebdi u bestežinskom stanju svemirskog broda.

'Olovka lebdi u zraku, a žena je hvata... Kako je to Kubrick napravio još 1969?' pita se predlagatelj efekta.

 

Poput mnogih drugih u Odiseji taj prizor i danas djeluje uvjerljivo i intrigantno.

 

Iz sličnih razloga čitatelji su se odlučili kandidirati i uređaje za teleportaciju iz 'Zvjezdanih staza', pa čak i animaciju Godzile iz 1954. godine.

 

Zanimljivo je, međutim, da se na Wiredovu popisu nisu našli neki proslavljeni znan-fan klasici koji su zaslužili biti ondje, poput 'Petog elementa'. Jesu li promaknuli čitateljima ili novinarima portala, teško je reći.

Većinu odabranih filmova s najboljim efektima, kao i razloge zbog kojih su predloženi, možete pogledati u fotogaleriji, a izdvojili smo i nekoliko videoklipova koji podsjećaju zašto su se spomenuti filmovi našli na popisu.

 

 

Odiseja 2001.

 

 

Jurski park

 

 

Dina

 

Kontakt

 

The Thing

 

Cloverfield

 

Godzila