UMJETNA INTELIGENCIJA

Filmski studiji žele koristiti naličje preminulih glumaca bez odobrenja njihovih obitelji

08.11.2023 u 11:50

Bionic
Reading

Prosvjednici iz sindikata holivudskih glumaca tvrde da se 'takvo što nikako ne smije dozvoliti'

SAG-AFTRA, sindikat koji zastupa holivudske izvođače, navodno je odgovorio na 'posljednju, najbolju i konačnu' ponudu studija za prekid štrajka, odbacujući klauzule koje bi im dopuštale da ponovno koriste slike visoko traženih i preminulih izvođača koje je stvorila umjetna inteligencija bez njihovog pristanka. Sindikat navodno planira dati protuponudu koja uklanja trenutni diskurs vezan uz umjetnu inteligenciju. 'Ne mogu imati tu rupu u zakonu koja im dozvoljava iskorištavanje izvođača', rekao je izvor iz sindikata za The Hollywood Reporter. 'Nismo mogli dopustiti da taj jezik opstane.'

THR izvještava da je Savez filmskih i televizijskih producenata (AMPTP) predložio 'osiguranje AI skeniranja' za izvođače iz Rasporeda F (članovi sindikata koji zarađuju više od 32.000 dolara po TV epizodi ili 60.000 dolara po filmu). Predloženi ugovor studija zahtijevao bi od njih da jednokratno plate skeniranje likova izvođača iz Rasporeda F bez plaćanja za njihovu upotrebu ili ponovnu upotrebu - što bi im u biti dalo vječna prava na njihove likove nakon što jednom plate unaprijed, piše Engadget.

Još upečatljiviji detalj je da se čini da način na koji je prijedlog napisan zagovara neograničenu upotrebu slika mrtvih izvođača koje je stvorila umjetna inteligencija bez odgovarajućeg dopuštenja. 'Jezik koji je trenutno u ponudi AMPTP-a predviđa da studiji i streameri mogu osigurati pravo korištenja skeniranih snimaka preminulih izvođača bez pristanka njihovih obitelji ili SAG-AFTRA-e', piše THR. SAG-AFTRA navodno želi priložiti zahtjev za pristankom i kompenzaciju za svaki put kada studio ili streamer ponovno upotrijebi AI skeniranje izvođača. Međutim, nakon što je ovaj dio spora postao javan, Variety je izvijestio da je sindikat 'postigao zajednički dogovor' s AMPTP-om o 'trnovitim pitanjima' kao što je pristanak na primjenu umjetne inteligencije nakon što glumac umre.

'Mislimo da to nije samo razumno, već i apsolutno ključno za održivost industrije', rekao je izvor za THR prije nego što je objavljena vijest o modificiranoj ponudi.

SAG-AFTRA je navodno obavijestila članove sindikata o pregovorima u ponedjeljak, uvjeravajući ih da neće pristati na loš ugovor. 'Obavještavamo vas da je svaki član našeg TV/Kazališnog pregovaračkog odbora odlučan osigurati pravi dogovor i time odgovorno okončati ovaj štrajk', napisao je sindikat svojim članovima. 'Postoji nekoliko bitnih stavki o kojima još uvijek nemamo dogovor, uključujući umjetnu inteligenciju. Obavještavat ćemo vas o razvoju događaja.'

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal ovdje i kliknite 'Prati'.