KORISTAN SAVJETNIK

Preživi povratak u školsku klupu

11.01.2010 u 09:00

Bionic
Reading

Nakon zimskih praznika i ljenčarenja nije nimalo lako ponovno se ufurati u svakodnevne školske obveze uz mrsku zvonjavu budilice ujutro

Vjerojatno je i među tvojim novogodišnjim odlukama i ona o sređivanju ne baš tako blistavog stanja u imeniku. Bez obzira na to voliš li školu ili ne, moraš je pohađati pa donosimo nekoliko jednostavnih savjeta za preživljavanje povratka u školsku klupu.

Bolja organizacija

Ako ti je dosad radni stol više služio za odlaganje odjeće, stvari, CD-a i kutija za tenisice, savjetujemo ti da hitno napraviš reda. Pobacaj sve što ti ne treba, objesi raspored sati na vidljivo mjesto, posloži knjige i bilježnice, a kako ujutro ne bilo divljanja i paničnog traženja udžbenika iz kemije, navečer spremi stvari za školu ujutro, jer će ti tako biti lakše.
Premda ti dosad to nije bila navika, zašto ne bi pokuša/la biti aktivnije uključen/a u nastavu? Ako naučiš više na samom satu, puno vremena će ti ostati za slobodne aktivnosti što je, priznat ćeš, sjajna stvar.

Radni kutak

Bez obzira na to volite li učiti na krevetu, za radnim stolom ili udobno zavaljeno u fotelju, radni kutak također je vrlo bitan za uspješno svladavanje gradiva. Pokušajte istraživati što vam najviše paše i jednom ćete pronaći savršeno mjesto za rad. Neki kažu da mogu učiti samo u grobnoj tišini, a nekima paše lagana glazba ili slušanje radija kao neobavezne podloge (ako ne odvlači pozornost) pa svoje potrebe prilagodite tome. Mjesto na kojem učite mora biti dobro osvijetljeno, a prije učenja dobro je pripremiti sve što vam treba kako ne biste stalno morali prekidati rad. Prilikom učenja, bitne stvari možete označavati uočljivim bojama, a dobro je stalno raditi bilješke.

Dovoljno sna

Da uspjeh u školi ne bi izostao, vrlo je bitno i dobro se naspavati. Ako imate običaj dokasna čitati ili igrati igrice, ujutro ćete prilikom ustajanja imati silnih problema, a da ne spominjemo koliko će vam biti teško pratiti nastavu. Dakle, ne zaboravite da je najmanje osam sati sna obavezno. I stari savjet za ujutro: nikako ne preskačite doručak!

Timski rad

U slučaju da imate problema s nekim gradivom ili predmetom, nije loša ideja organizirati zajedničko učenje s prijateljicom ili prijateljem. Nije sramota ne znati, sramota je ne pitati!
Osim toga, svi vole timsko učenje, jer kada te netko od prijatelja ili poznanika ispita usmeno, postavi još neka dodatna pitanja, objasni ti nešto što ne znaš, zajedno možete doći do nekih rješenja do kojih npr. sami niste mogli. Poslije tog zajedničkog učenja možete pogledati neki film ili prošetati, a bez grižnje savjesti, jer ste sve naučili.

Motivacija

Ponekad pomisliš kako je super život Kristen Stewart, Demi Lovato ili Taylor Swift, jer sigurno nisu morale prolaziti tvoje školske muke. Pa nisi u pravu! Ove su se mlade showbizzerice itekako pomučile kako bi uskladile svoje učeničke obveze s onim glumačkim/pjevačkim, jer su u tom poslu otkad znaju za sebe, a sve tri su u intervjuima često isticale kako su i same bile na meti zlih kolega iz škole. Kada nisu bile na nastavi, bile su na snimanjima ili u studiju, pa im nije ostajalo puno vremena za druženja s prijateljima. A za to sve je trebalo jako puno motivacije i odricanja. No vjerovale su u sebe i svoj uspjeh, jer je dobro poznato da se sve može kad se hoće. Stoga hrabro naprijed i nastoj iz tog školskog razdoblja izvući najbolje što se može.

I, naravno, sretno u novom školskom polugodištu!