MILAN IZ NEPALA

Tinejdžer izumio solarne ploče koje koriste ljudsku kosu

10.09.2009 u 07:29

Bionic
Reading

Osamnaestogodišnji Milan Karki iz Nepala izumio je nove solarne ploče u kojima se koristi ljudska kosa. Kaže kako je ovo jeftin način dolaska do električne energije

Milan dolazi iz Nepala, jedne od najsiromašnijih država na svijetu, u kojoj mnogo stanovnika nema pristupa električnoj energiji, a gdje je i ima, nemaju je i pod 16 sati na dan.

'Prvo sam želio proizvesti nešto što će dovesti električnu energiju u moje selo, potom u državu, a sada razmišljam o cijelom svijetu!' kaže Milan.

Milan je u solarnu ploču, umjesto uvriježenog silicija, stavio – ljudsku kosu. Upravo zato, cijena izrade solarne ploče pada.

Milnova solarna ploča proizvodi devet V (18 W) električne energije i sada na tržištu stoji oko 23 funte. No kada bi se počela masovno proizvoditi, cijena bi joj pala na pola pa čak i na četvrtinu, objašnjava Milan.

Naime, melanin, pigment iz kose, ponaša se kao električni vodič. Budući da je kosa mnogo jeftinija nego silicij, troškovi izrade solarnih ploča s ljudskom kosom drastično padaju, kaže Milan iz Nepala.

Primjera radi, ovakva solarna ploča može napuniti mobitel ili baterije pomoću kojih će električna žarulja svijetliti cijelu večer.

Milan kaže kako su njegovi suseljani u početku bili jako skeptični jer zapravo žive na razini kamenog doba. No ističe kako mu danas vjeruju. Nadalje, kaže kako je sretnik što su mu roditelji omogućili školovanje, jer većina tinejdžera i mlađih od njega rade od najranije dobi i nepismeni su.

Uzor mu je Thomas Eddison, a ideju o upotrebi ljudske kose dobio je pročitavši knjigu Stephena Hawkinga u kojoj Stephen diskutira o razvijanju statičkog elektriciteta iz ljudske kose.