DOMA JE NAJLJEPŠE

Kako ljetne praznike lijepo provesti i kod kuće

07.08.2009 u 09:23

Bionic
Reading

Nisu svi sretnici pa da provedu deset ili više dana na moru tijekom ljeta. Ima mnogo onih koji cijele praznike provode kod kuće, a more ili kakvo drugo putovanje je samo pusta želja. Ipak, ne trebaš zbog toga očajavati, jer i tako možeš lijepo provesti praznike i dobro se zabaviti

Trebaš znati da, iako živiš u malom mjestu i čini ti se da nema baš ništa novoga, uvijek postoje iznenađenja, a najviše ih je upravo u prirodi. Sigurno ćeš se iznenaditi ako kreneš s prijateljima u obilazak mjesta i okolnih sela na biciklima! Tajni prolazi, rječice, brzaci, potoci, brda... sve je to prava hrana za dušu!

PROMJENI MJESTO IZLASKA

Izlaziš tu i tu, jer je tu najbolje. No tko kaže da je najbolje? I na temelju čega? Jeste li uopće posjetili druga mjesta, otkrili kako je tamo? Malo istraživanja ne škodi – može ispasti zabavno, a možda i otkrijete neka bolja mjesta za izlaske! Možda u tvom mjestu ili obližnjim mjestima i nema neke ponude, no vrijedi istražiti. Možda pronađeš odličnu ideju za tulumarenje na sasvim običnim mjestima. Jesi li ikada napravio/la tulum na obali rijeke ili jezera i prespavao/la ispod zvjezdanog neba?

ZDRAVIJI ŽIVOT

Ako si jedan/na od onih koji si već dugo govore da će 'od sutra' početi zdravije živjeti, tj. pripaziti da se više kreću i zdravije hrane (manje grickalica i slatkiša, a više onog 'gadnog' povrća), a taj sutra nikako da se dogodi, znaj da su praznici upravo idealno vrijeme da poradiš na tome! Naime, ponovni početak škole uvijek je neka vrsta stresa i pritisnu te razne obaveze pa nećeš imati ni toliko vremena ni volje provoditi svoju odluku o zdravijem životu. Počneš li s njom dok si na praznicima, bit će ti puno lakše!

POPNI SE NE VRH BRDA

Bar jedno brdašce mora se naći negdje u blizini mjesta u kojem živiš, no ako je brdo veće, bolji je i izazov. Što misliš, za koliko vremena možeš stići do vrha, do one crkvice koju gledaš svaki put kad škicneš na brdo (i konačno otkriti koja joj je svrha), kakav te puteljak očekuje (kozji putevi, staza za pješake, trnje i zapreke) i kakav je pogled s vrha? Nemoj se premišljati – kreni s društvom u akciju i saznaj konkretne odgovore! Sigurno ćete se dobro zabaviti.

STEKNI NOVE PRIJATELJE

Svako ljeto ista priča – u mjestu u kojem živiš imaš stalno društvo i, kako ste u tom zatvorenom krugu, baš ne upoznaješ nove ljude (osim kada je riječ o hvatanju komada)? Tada je krajnje vrijeme da se malo osvrneš oko sebe i sprijateljiš s nekim novim facama, možda stekneš nekog novog 'doživotnog' prijatelja ili prijateljicu, s kojim ćeš kasnije, kada budete svatko u svom mjestu stanovanja, izmjenjivati mailove i SMS-ove? Svijet je velik, a svaki novi prijatelj uvijek dobro dođe (prijatelja nikad dosta)!

PISMA

Praznici su pravo vrijeme za odgovaranje na razna pisma ili mailove, posebno ako imaš mnogo pen-friendsa, tj. frendova s kojima se dopisuješ iz drugih država ili mjesta Hrvatske. Iskoristi slobodno vrijeme za pisanje svima koji očekuju tvoj odgovor! Nemoj čekati zadnji čas ili da počne škola.

OTKRIJ NOVE HOBIJE

Dok u podne sunce peče i ne pomišljaš izaći na užareni asfalt, možda je pravo vrijeme za novi hobi? Možda tvoj mozak vapi za rješavanjem sudoku križaljki. Vrijeme je da otkriješ neki novi hobi ili kreativnu aktivnost koja će te zabaviti. Zarazni sudoku je samo jedna od mogućnosti. Možeš probati otkriti zabavu, zadovoljstvo te 'ispucavanje' negativnih osjećaja, primjerice pisanjem, crtanjem, izradom stvarčica od gline, izradom nakita, itd.

NAPRAVI NEŠTO KUL

Nabavi knjigu i umjesto novinskih tračeva ili križaljki nadograđuj svoj um zanimljivom literaturom. Znaš li za onaj izraz 'načitan', koji je veliki kompliment nekome tvojih godina? Biti 'načitan' znači biti upoznat s mnogim stvarima, ali i imati bogatiji rječnik i stavove. Možda čitaš isključivo lektiru (i to ako) i čitanje knjiga ti se čini gnjavažom, no vjeruj da tako, osim što se možeš dobro zabaviti, ujedno i oplemenjuješ svoj um.

Jednostavno, kreni i napravi nešto na što prije uopće nisi pomišljao/la. Može to biti i nešto drugo, na primjer – obuci suknju, makar u životu nikada nisi bila 'osoba za suknje', odi na kazališnu predstavu, makar nisi godinama bio/la u kazalištu, našminkaj se drukčije nego što inače činiš, pozovi osobu koja ti se sviđa van, makar ti se čini da nemaš šanse... Ljeto je, neka to bude prilika za nešto novo, drukčije i hrabrije!

Uz sve gore spomenuto, imaš još brojne mogućnosti za lijep provod preko ljetnih praznika i u svome mjestu. Volontiranje, učenje stranih jezika (npr. nađi besplatne online tečajeve), pomaganje roditeljima u slaganju drva, pranju automobila ili odlazak u trgovinu starijoj susjedi... samo se trebaš trgnuti i ne dopustiti da dosada ovlada tobom!