MALI VODIČ

Tajne lijepog osmijeha

27.10.2012 u 11:14

Bionic
Reading

Lijep osmijeh moćno je oružje ljepote, ali i zdravlja. Evo o čemu morate voditi računa ako želite privlačiti poglede besprijekornim zubima

Uf, žuti zubi, zadah, karijes... Sve to može itekako narušiti narušiti samopouzdanje, osobito tinejdžerima koji imaju ionako već sasvim dovoljno problema s nesigurnoću u tom stresnom životnom periodu.

Pravilo broj 1: higijena usne šupljine. Obavezno je pranje dvaput dnevno, dakle ujutro i navečer. Ako još k tome zube opereš i nakon ručka – odlično se brineš o zubima. Također, dobro je koristiti zubni konac jer postoje skrivena mjesta između zuba u koja četkica jednostavno ne može ući. Dobro je i ispiranje usne šupljine kako bi se spriječio razvoj kamenca. 

Osim pranja zubi, moraš četkati i desni. Zubi se četkaju laganim, kružnim pokretima, preko zubnog mesa do zuba i tako natrag. Jedini dio zuba koji se zapravo riba je onaj kojima žvačemo. Posebnu pozornost obrati na čišćenje dijela zubi prema jeziku. U stomatološkoj praksi se pokazalo da ovaj dio zuba najlošije čistimo i zato dolazi do naslaga kamenca.

Nadalje, dobro je mijenjati četkicu svakih nekoliko mjeseci. Naime, na četkicu se nastanjuju bakterije i zato ju je dobro češće mijenjati.

I svakako treba redovito ići zubaru, najbolje svakih šest mjeseci, a osjetiš li ili vidiš kakve promjene na zubima, onda i češće.

Pravilo broj 2: što treba izbjegavati.
Tinejdžeri, ali i ne samo oni, vole gazirana pića, međutim, osim što gazirana pića nisu dobra za cjelokupno zdravlje, isto tako nisu dobra ni za tvoje zube. Ova pića stvaraju kamenac, a budući da su puna šećera, i karijes.


Izbjegavajte hranu koja ima previše šećera. Šećer čini štetu dugo nakon što je hrana prožvakana i progutana. Stoga je najbolje nakon šećernog obroka odmah oprati ili barem isprati zube. Dobar trik je i pojesti jabuku ili jagodu ili žvakati žvakaću bez šećera.

Tamna pića i hrana uzrokuju nakupljanje kamenca više nego ona svijetla – primjerice tamni čajevi, kava i slično. Zato je i nakon konzumacije ovakve hrane najbolje isprati ili oprati zube. Holivudske zvijezde opsesivno se brinu o svojim blistavo bijelim zubima, pa Debra Glassman, stomatologinja, koja se brine o osmijehu mnogih slavnih među kojima i 'Tračerice' Leighton Meester i Jennifer Hudson savjetuje da nikada ne isisavamo direktno sok iz svježeg limuna ili limete jer ti sokovi mogu oštetiti zubnu caklinu.

'Nakon što popijete čaj ili kavu, obavezno usta isperite vodom – to pomaže uklanjanju naslaga i smanjuje mogućnost nastanka kamenca', objasnila Glassman.
Želiš li imati lijepe, biserne zube, onda se svakako trebaš odreći duhana, ali i alkohola. Duhan stvara ružne žute naslage na zubima, a osim toga, uzrok je smrdljivom dahu. Alkohol je, pak, pun šećera te stvara naslage i karijes.