VI PITATE, MI ODGOVARAMO

Vaši problemi (17. siječnja)

17.01.2011 u 09:58

Bionic
Reading

Na stranicama Teena svakoga tjedna odgovaramo na vaša pitanja

Dragi Teen, imam jedan problem i jako bi htjela čuti vaše mišljenje, jer me to već duže muči i htjela bi to riješiti.
Imam 18 godina i moj problem je što se stalno brinem da se nikome neću svidjeti i da neću imati prijatelja. Uvijek kad pričam s ljudima mislim da će misliti sve najgore o meni. Imam jako dobre ocjene u školi pa mislim da ću ići ljudima na živce zbog toga. Uvijek se osjećam jadno jer još uvijek nemam dečka i nisam jako pričljiva. I bojim se da dok će se svi drugi zabavljati i izlaziti, ja ću biti sama i bez prijatelja. Mislim imam prijateljice, ali uvijek mislim da će one otkriti nešto na meni što će im smetati i onda će se prestati družiti sa mnom. Čak i kad bi bila sigurna u sebe, onda bi mislila da ću djelovati umišljeno i da ću opet biti sama.
Znam da ovakve stvari svakog ponekad muče, ali ja stvarno svaki dan razmišljam o tome i želim više naći neko rješenje! Pogotovo jer već imam 18 godina i bilo bi vrijeme da se prestanem stalno brinuti oko toga. Hvala unaprijed!


Redakcija Teena:
Da, poznat nam je ovaj problem i nisi jedina koja ga vuče na svojim leđima kao teret i breme. Znaš li da je netko tako savršen kao Marilyn Monroe izjavila slijedece: 'Uvijek sam mislila, dok bih šetala s Joeom (DiMaggio, suprug Marilyn Monroe) da bi on trebao hodati po travi, a ja po blatu'. Možeš li uopće zamisliti da se netko kao ONA mogao tako osjećati? Ali, nažalost, upravo se ovako osjećala. E, sad, mi uvijek kažemo da je sigurnost u sebe nešto najvažnije na svijetu. Odnosno, moramo definitivno ispraviti ovu rečenicu, mislimo da je osjećaj da NE smetaš na ovom svijetu kakav god da jesi, nešto najvažnije na svijetu. Ima toliko ljudi koji misle da ni najsavršenije od njih nije dovoljno i to je osjećaj koji definitivno vuče na dno. Moraš u životu ipak biti malo bezobrazan i zauzeti stav da ne smetaš nikome i da si dobar takav kakav jesi. Čak je i Meg Ryan rekla da se uhvatila u jednom periodu kako se stalno ispričava svime sto postoji i da je tome odlučila jednostavno stati u kraj. Da bi uopće mogla razviti taj bezobrazan stav, potrebno ti je da se zbog nečega zaljubiš u sebe, to je najvažnije, a to ćeš postići tako da se kreneš baviti nečime što će ti biti kul i u čemu ćeš biti uspješna. Mi vidimo da si ti već iznimno uspješna u školi, ali, problem je što ti to ne vidiš kao prednost. Previše promatraš što tvoji frendovi smatraju cool i tako stalno visiš na ivici pada u bezdan nesigurnosti jer si napeta do boli. Moraš se izvući iz tog osjećaja i maknuti s ivice. Zato lijepo upiši neki sport ili ples, jezike, planinarenje, bilo što što te zanima, cool je i vidiš da bi mogla biti uspješna u tome. Vidjet ćeš nakon nekog vremena da polako počinješ osjećati poštovanje prema sebi, a ako ustraješ, zavoljet ćeš se do kraja. Jer si borac. Eto, onog trena kada se zavoliš, nećeš više imati osjećaj da smetaš i počet ćeš tražiti za sebe – ono što zaslužuješ! Mi znamo da ćeš ti ovo sve provesti u djelo kao prava fajterica. So – go!

Bok! Ovo nije zapravo problem već jedna velika zagonetka, pa vas molim da mi odgovorite. U šestom razredu osnovne škole mi se sviđao jedan dečko i zbog njega sam se počela malo dotjerivati da me primijeti. Polako me počeo promatrati i jedanput smo se jedno u drugoga zagledali bez prestanka.U sedmom razredu sam svojoj najboljoj prijateljici priznala da mi se taj dečko sviđa i ona je rekla da će mi srediti vezu s njim. Ona mi je rekla kako se ja njemu sviđam i da ćemo biti najvjerojatnije u vezi. No, meni je to bilo sumnjivo što je ona rekla jer je on bio blizak s jednom curom i nikada mi nije prišao niti mi išta rekao. Frendica mi je stalno govorila da me želi pitati, ali ga je strah te ga je čak jedan frend zezao za mene. Na kraju prvog polugodišta frendica ga je molila da me pita za vezu, no on nije ništa rekao.Svaki dan mi je govorila kako me on pozdravlja te mi je čak mahnuo jedanput preko odmora. Na zadnjem danu prvog polugodišta stalno je gledao u mene, a onda sam dan poslije saznala da je u vezi!!! U drugom polugodištu stvari su krenule na isto. Mog jednog frenda je pitao kao gdje sam ja i da me pozdravlja. Počela sam ga viđati u školi s curom i njih dvoje su se preda mnom ljubili. Na kraju drugog polugodišta rekao je da ne želi sa mnom ništa imati i da ga ne zanimam. Preko ljeta je tražio moj broj da se dopisujemo i moja frendica mu ga je dala, ali mi nije nikad poslao poruku. Htio je da dođem kod njega, ali je opet našao novu curu i sada me mrzi. Eto, pomozite!

Redakcija Teena:
Pa, čuj, po svemu što si nam ispričala o njemu, nešto te štiti čim te ne da u ruke takvom - tipu. Kužiš kaj ti želimo reći? Znaš da je Tatjana Jurić jednom rekla kako svaka žena jednom u životu naleti na kretena, pa tako nam se čini da si ti svoj prvi put već odradila. OK, neke, nažalost, nalete i na više njih, ali, skoncentrirajmo se sad na ovog jednog. Slušaj, možda mi sada i jesmo grubi, ali, zbilja ti sada nema baš neke druge riječi koja bi uspješno dočarala ovaj karakter i što ti se dogodilo u njegovom obliku. Zato, budi sretna jer imaš sreće u životu. Zamisli kako je curama koje takav lik zavrti, pa odbaci, osjećaju se puno gore nego ti jer nisi ni bila s njim. Zato je super jer ti se nije približio jer bi sad lijevale gorke suze. Ovako, najbolji recept da ga prekrižiš je da nastaviš dalje i kreneš u potragu za novim dečkom jer se ovako samo zadržavaš u lošoj priči i lošom feelingu. Pazi, nema cure koja ovo nije doživjela, ali, o njoj samoj ovisi kako će ti riješiti, kao frajerica ili luzerica. Frajerice zauzmu čvrst stav i odluči da je nitko neće vući za nos, te nestavi dalje, a luzerice plaču do penzije za lošom pričom. Mi znamo da si ti definitivno ovo prvo i da ćeš znati koji potez povući da to i dokažeš, kako smo ti i savjetovali. Sretno!

Imam jedan velik problem. Imam 16 godina, svi kažu da sam zgodna i to, ali ja ne mogu naci dećka već duže vrijeme. Stalno izlazim, ali ništa se ne događa. Svi se uvijek vrate s brojem mobitela, a meni nitko nikad ne priđe. Ili ako priđe ne zatraži broj. Ne znam griješim li negdje ili radim što krivo? Kad idemo van, uvijek se uredim i našminkam, ali nema uspjeha. Što da napravim? To me sad počelo užasno mučiti, bojim se da će to sad stalno biti tako. Pomozite mi nekim savjetom. Hvala!

Redakcija Teena: Možda se jednostavno previše trudiš, a to ti se čita na licu tako lako da ne možeš ni zamisliti. Znaš i sama da svi vole opuštene, nasmijane, zabavne ljude koji furaju svoj film i znaju što će od sebe. Zato ti savjetujemo da imati dečka u životu ne uzmeš kao svoj ultimativni životni cilj jer ćeš se osjećati kao Goran Ivanišević kad je godinama naganjao Wimbledon. Na kraju ga je i osvojio, tako ćeš i ti, ali bilo bi ti dobro da ti to vrijeme prođe bez činjenice da si napeta kao struna i u grču od pokušaja. Kužiš? Zato ti savjetujemo da svaki put kad izađeš van lijepo se opustiš, pijuckaš svoj sokić, veseliš i zabavljaš, smiješ što više i plešeš kao da si najsretnija osoba na svijetu. I uopće NE razmišljaš tko te gleda! Vjeruj nam, baš tada ćeš osjećati na sebi, ne jedne, već dvoznamenkasti broj očiju na sebi. A onda je na tebi samo – da izabereš! Mislimo da si sve shvatila, sada lijepo u akciju. Sretno!

NAPOMENA REDAKCIJE:

Pitanja na koja odgovaramo biramo nasumce i uglavnom ih ne čitamo detaljno prije nego što krenemo odgovarati na njih. Jednom kad ih označimo za odgovaranje, brišemo originalni e-mail (tako se gubi svaki trag onoga tko nam je pitanje i postavio), pa ne možemo doći do podataka onih koji nas mole da ne objavljujemo njihova pitanja, već da im odgovaramo direktno na e-mail.

Imaš li kakav problem, nedoumicu ili jednostavno želiš čuti naše mišljenje (ili pak mišljenje stručnjaka, što ćemo ti i omogućiti, bude li potrebno), slobodno nam piši na e-mail problemi@t-com.hr