RIJEČ STRUČNJAKA

Koja je ljetna obuća najopasnija

12.07.2016 u 07:01

Bionic
Reading

Iako iz sezone u sezonu modni gurui izbacuju nove neodoljive modele cipela, neke se drže visoko na listi popularnih godinama. Uz tenisice, platforme, japanke ili balerinke nalaze se valjda u svakom ženskom ormaru, ali nisu sve cipele jednako dobre za naše zdravlje

Tenisice, cipele, balerinke…

Kako savjetuje prim. dr. sc. Mladen Madjarević, specijalist ortoped iz Poliklinike Bilić Vision, japanke i sva slična obuća mekanog potplata prihvatljiva je za ljetne dane. Nadalje, sva komotna i široka obuća koja nije uska, ne vrši pritisak na prste i prednji dio stopala dobar je izbor ljeti.

Omiljene starke ili pak popularne startasice možete nositi bez bojazni, kaže Madjarević, a posebno ako imate problema s nožnim zglobom. A kako su tenisice u modi više nego ikada prije i s njima se kroz cijelu godinu mogu složiti trendi outfiti, možda je mudro iskoristiti sezonu sniženja za još koji omiljeni par.

Popularne platforme

Osim što klasične platforme ne izlaze iz mode već nekoliko sezona, sada su u trendu i takozvane flatformice. One bi sigurno dobile bolji ocjenu ortopeda jer glavni minus platforme imaju zbog visoke pete u odnosu na visinu đona kod prstiju.

'Platforme su u redu ako razlika između prstiju i pete nije veća od četiri centimetara i da peta nije previše konična, odnosno da se ne sužava prema podlozi', objašnjava Madjarević.



Što izbjegavati, a na što paziti kod kupnje

Poželjno je izbjegavati uske cipele i cipele s krutim đonom i visokom petom. Preporučuje se kožna ili platnena obuća, odnosno obuća koja je sastavljena od prozračnog materijala tako da i po ljetnim temperaturama koža može disati.

Najčešće ozljede

Iako često mislimo da su japanke na vrhu liste nestabilne ljetne obuće, veći su problem ljetne sandale s visokom petom i klompe, a obično izazivaju ozljede gležnja i stopala.

'Najčešće dolazi do ozljeda ligamenata vanjske strane nožnog zgloba, a u težim slučajevima može doći i do prijeloma maleola koji je donji dio lisne kosti, a u spoju sa gležanjskom kosti', kaže Madjarević i dodaje da se kod ozljeda stopala pak najčešće događaju prijelomi baze V. kosti donožja, odnosno V. metatarzalne kosti koja se nalazi s vanjske strane stopala, a na nju je vezan mali prst.