Zdravlje DIMNA OPASNOST

Opuštajuća kupka sa svijećama uzrokuje rak

  • Autor: K. Z.
  • 20.8.2009 10:35:19
  • 20.8.2009 8:52:33

Ako je vjerovati nizu istraživanja napravljenih posljednjih godina, živimo u vrlo opasnom vremenu u kojemu gotovo sve može prouzročiti rak

Najnovije istraživanje pokazuje da ćemo se morati odreći i pjenušavih kupki uz svijeće. Iako mnogi upravo takav scenarij savjetuju kao idealan za opuštanje, najnovije istraživanje pokazuje da mirisne svijeće mogu biti opasne za zdravlje.

Dim mnogobrojnih mirisnih svijeća sadržava toksine koji mogu uzrokovati rak, astmu i ekcem. Obična svijeća ne šteti, ali ako ih često palimo u kupaonicama i drugim neprozračnim prostorijama, mogu izazvati ozbiljne zdravstvene posljedice.

Američki znanstvenici tijekom istraživanja zapalili su mnogobrojne svijeće u laboratoriju pa su onda uzimali uzorke svih tvari koje su svijeće proizvodile tijekom gorenja. Otkriveno je da su one koje su bile napravljene od parafinskoga voska otpustile potencijalno opasne tvari kao što su toluen i benzen. Neke od pronađeni tvari mogu prouzročiti rak, a neke astmu i razna kožna oboljenja.

'Želimo napomenuti da povremeno korištenje parafinskih svijeća ne bi trebalo štetno djelovati na zdravlje. Međutim, ne treba ih paliti često. Savjetujemo ljudima da kada pale svijeće svakako otvore prozore jer će protok zraka umanjiti količinu štetnih emisija', istaknula je dr. Noemi Eiser koja je radila na istraživanju.


  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
ModaKomoda Pročitaj više
Horoskop
Horoskop Pročitaj više