#dobrapriča

[FOTO] Upoznajte Margaritu i Jurišu Puratića, supružnike koji izrađuju svijeće vrhunskog dizajna kao savršenu dekoraciju za svačiji dom

12.02.2023 u 20:50

Bionic
Reading

Jedan od važnih elemenata doma su dekoracije jer unose u njega određenu dozu topline, romantike i karaktera. A jedna od omiljenih dekoracija mnogima su zasigurno svijeće. One kakve proizvodi bračni par Puratić iz Kastva u okolici Rijeke doslovno ostavljaju bez daha

Tržište dekorativnih i mirisnih svijeća iz sezone u sezonu postaje sve raznovrsnije. Jedan od najpopularnijih brendova koji je vrlo brzo osvojio naklonost kupaca je UP Candle Design, iza kojeg stoji simpatičan bračni par Margarita i Juriša Puratić. Bave se vrlo neuobičajenim dizajnom i još neobičnijom proizvodnjom ekoloških skulpturalnih svijeća koje savršeno odgovaraju svakom interijeru i prikladne su za različite prigode.

Sve je počelo pretprošlog ljeta. Odakle ideja i kako to da su se odlučili baš za svijeće, a ne za nešto drugo, ispričala nam je Margarita. 'Oduvijek smo htjeli pokrenuti nešto svoje, projekt pomoću kojeg bismo se oboje mogli izraziti. Polako se počela formirati ideja o pokretanju posla koji bi integrirao segmente u kojima smo oboje uživali i kroz koje smo se mogli prepustiti stvaralaštvu - 3D tehnologiju, dizajn i modeliranje. Volimo svijeće i njihovu simboliku, a kako se tržište svijeća populariziralo i naraslo posljednjih godina, posebice u vrijeme pandemije, učinilo nam se kao idealan način i prilika da spojimo poslovni i kreativni aspekt. Roditeljstvo nas je ponukalo da evaluiramo vrijednosti i način života, iz čega je proizašla ideja o stvaranju, između ostalog, ekološkog brenda', kaže nam.

Modele dizajniraju u softveru za 3D

Ispričala je kakve sve svijeće imaju u ponudi. 'Trenutni asortiman sastoji se od 12 modela skulpturalnih svijeća, 10 mirisnih svijeća u čaši te šest poklon paketa. Priroda je naša vječna inspiracija pa tako naši modeli manifestiraju organske, ali i geometrijske apstraktne oblike u kojima, pored postojeće, promatrač nalazi sebi svojstvenu interpretaciju', pojasnila je. Sami dizajniraju modele, izrađuju kalupe, lijevaju i rade završnu obradu. Kako izgleda proces nastanka svijeće i što se sve od sastojaka nalazi u njoj, otkrio nam je Juriša.

'Proces izrade odvija se u nekoliko faza: dizajniranje, izrada prototipa, izrada kalupa, lijevanje svijeća/voska i završna obrada. Modele dizajniramo u softveru za 3D modeliranje koji je potrebno optimizirati za 3D printanje. Nakon što 3D printer isprinta model potrebno ga je obraditi i dizajnirati kućišta za lijevanje silikonskih kalupa po pripremljenom prototipu. Dobiveni silikonski kalup se čisti i priprema za lijevanje voska na točno određenoj temperaturi. Upotreba prirodnog voska implicira dobro poznavanje i specifičan know-how o proizvodnom materijalu koji je nestabilniji od sintetičkih vrsta. Kalupi se potom stavljaju u dekompresijsku komoru kako bi se izbjeglo stvaranje raznih nepravilnosti na svijeći uzrokovanih fizikom lijevanja. Nakon oko šest sati svijeća se oprezno vadi iz kalupa te završno obrađuje modelarskim i drugim specijaliziranim tradicionalnim alatima', objasnio je.

Proizvodnja je specifična

Doznali smo i kojim se alatima i metodama koriste u tom procesu, koliko je to zahtjevno i na što se posebno mora pripaziti prilikom izrade. 'CAD Software, 3D printer, dekompresijska komora, tradicionalni kiparski alati… Proces je multidisciplinaran te je potrebno savladati pregršt vještina i tehnika - dizajniranje u softveru za 3D, podešavanje strojeva, poznavanje materijala - od silikona, voska do debljine fitilja. Proizvodnja je specifična jer je potrebno puno testiranja prije manifestacije željenog rezultata. Na momente se to može činiti trivijalno, no i najmanja promjena varijable u procesu može utjecati na finalni proizvod te je bitno držati sve pod kontrolom i biti involviran u sve segmente kako bi se zadržale konzistencija i kvaliteta', pojašnjava Juriša.

Kad je riječ o zaduženjima, oboje rade sve, a sve korake u procesu skupa su prošli i naučili. Na pitanje koja svijeća je njima omiljena, a koja kupcima, i što najviše odabiru, kažu da je to Anthis, jedan od njihovih prvih pet modela i jedan od najprodavanijih. 'Prate ga Cyto i Nova. Po reakcijama sa sajmova i društvenih mreža čini nam se da i dva nova modela, Ikigai i Komerobi, osvajaju srca naše publike', ponosni su.

  • +4
UP Candle Design Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Zbirka neuspjelih radova

Kad je riječ o prvoj svijeći koju su napravili, više je se ne sjećaju, ali prvih pet modela bili su Anthis, Euclid, Bohr, Archea i Torii. Rekli su da ponekad ne uspijevaju iz prve napraviti ono što su zamislili te su se pomirili s time da su greške neizbježan dio učenja. Zanimalo nas je što rade s tim 'neuspjelim' radovima.

'Imamo zbirku neuspjelih radova - od modela koje smo pogrešno procijenili ili loše isprintali do silikonskih kalupa od pretvrde ili pogrešne gume. Svaki takav predmet je podsjetnik na to koliko smo prošli, što smo sve naučili i koliko smo se usavršili od početka našeg putovanja. To nam daje snagu i motivaciju da u trenucima u kojima se čini da tapkamo u mjestu ipak nastavimo dalje', ističe Margarita. Kako se danas mnogi bave proizvodnjom svijeća, pitali smo ih prate li rad konkurencije.

Priroda kao vječna inspiracija

'Pokušavamo biti u kontaktu s konkurencijom preko društvenih mreža te biti podrška jedni drugima', iskren je Juriša. Proizvodi UP Candle Designa u potpunosti su eco friendly, handmade i cruelty free. Namijenjeni su svima koji imaju afinitet prema umjetnosti, dizajnu i prirodi te istovremeno žele sudjelovati u razvoju i poticanju ekoloških i ručno rađenih proizvoda. Dotaknuli smo se i njihove inspiracije i motivacije.

'Priroda je naša vječna inspiracija pa tako naši modeli manifestiraju organske, ali i apstraktne geometrijske oblike. Živimo u prekrasnom Kastvu, omeđeni šumom s jedne i pogledom na Kvarner s druge strane. U takvom okruženju teško je ostati ravnodušan i ne razviti duboko poštovanje prema velebnosti i veličanstvenosti prirodnog organizma i ekosustava čiji smo i sami dio', zaključio je.