FIT I U FORMI

Vježbe istezanja s gumom ili ručnikom

23.06.2009 u 08:00

Bionic
Reading

Kako nam slijedi dugo razdoblje toplog vremena, odlučili smo načiniti ljetnu pauzu te se s novim vježbama vratiti na jesen. Prije nego što se pozdravimo i poželimo vam što ljepši odmor s puno tjelesnih aktivnosti, posvetit ćemo se vježbama istezanja

Nakon svakog vježbanja trebali bi se istegnuti, kako bismo tijelu dali priliku za oporavak. Istezanje povećava pokretljivost zglobova i elastičnost mišića, smanjuje napetost i povećava mišićnu i međumišićnu koordinaciju. Vodimo li računa o dobrom istezanju, smanjujemo i opasnost od ozljeda mišića, ligamenata i zglobova, a na kraju je rezultat relaksacija tijela.

Ponovo vas malo upozoravamo: kod istezanja nema brzih i naglih pokreta, već oni moraju biti spori i tečni. Ni ovdje nije pametno pretjerivati: istezanje ne smije biti bolno (smijete ići samo da granice boli, jer istezanje mora prije svega biti ugodno). Dakle, ne žurite, koncentrirajte se, ako vam je neki položaj jako ugodan, zadržite se u njemu i više sekundi. Kontrolirajte svoje pokrete, pokušajte se maksimalno opustiti i uživati.

Ako vam je teško držati pružene noge, slobodno ih savijte. Kako napredujete, tako ćete i pomalo pružati noge. Osjetite li bol, smanjite pokret.

I u ovim vježbama koristimo gumu, no ne rastežemo je (ona je samo pomoć dok se mi rastežemo). Stoga nije nikakav problem ako gumu niste nabavili jer će za istezanje podjednako dobro poslužiti i malo veći ručnik (smotajte ga i imate rekvizit za vježbanje).

Vježbe osmislila i demonstrirala Ivana Vuljević, www.dvoranica.hr