NIJE SVEMOĆAN

Što ipak ne pomaže u borbi protiv prehlade?

29.10.2012 u 08:56

Bionic
Reading

Istraživanjem je otkriveno kako su oni koji su uzimali velike doze vitamina D mjesečno podjednako često završavali u krevetu sa simptomima prehlade kao i oni koji su uzimali placebo

Vitamin D prilično je koristan - može nas oraspoložiti, smanjiti razinu masnoće u tijelu, ojačati nam kosti, pomoći u borbi protiv raka i produljiti nam život. Doista je svestran.

Ipak, čini se da ne pomaže u borbi protiv prehlade onoliko koliko se mislilo.

Istraživanje, provedeno u Novom Zelandu na 322 zdrave odrasle osobe, otkrilo je kako su oni među njima koji su uzimali velike doze vitamina D mjesečno podjednako često završavali u krevetu sa simptomima prehlade kao i oni koji su uzimali placebo. A nisu ni brže ozdravljali, piše Today

Doduše, to se može pripisati i početnim razinama vitamina D kod ispitanika - ako su bile normalne, dodatne ne bi puno pomogle. Nepoznanica je i početni imunitet svakog od njih, što je moglo utjecati na rezultate.

Vitamin D, dakle, nije svemoćan, bar ne kad je prehlada u pitanju. Srećom, na raspolaganju su nam i dalje dobri stari vitamin C i med, kao i namirnice koje pomažu jačanju imuniteta, poput hrane bogate vlaknima.