utjecaj prehlade

Zašto nam je koža tako suha tijekom zime i kako si možemo pomoći?

19.02.2024 u 16:20

Bionic
Reading

Liječnici su pojasnili na koji način prehlada utječe na našu kožu, koja u hladnije doba godine postaje vidno suha i zahtjevnija za njegovanje

Hladnoća, promjene temperature unutar i izvan prostorija te nedostatak vitamina D imaj znatan utjecaj na kožu, koja postaje suha i bez sjaja. No, oni nisu jedini krivci za ovu dehidraciju.

Zima je koža izložena teškim uvjetima, no osim njih, snažan utjecaj imaju i prehlade, a liječnici su pojasnili zašto je tome tako.

'To je obično zbog lijekova koje uzimamo kako bismo se borili protiv infekcija. Također, za suhu kožu odgovorni su i dugi periodu provedeni kod kuće ili u krevetu, jer lišavaju našu kožu vitamina D' objasnio je dr. Ross Perry.

Osim nedostatka vitamina D i uzimanja lijekova, boravak u stalno grijanim prostorijama također doprinosi suhoći kože. Također, naše zdravstveno stanje uvijek se održava i na izgled kože. Naime, kada se osjećamo loše, obično nemamo volje brinuti o svojoj koži toliko temeljito i nerijetko preskačemo nanošenje hidratantnih krema, što dodatno pojačava dehidraciju kože.

Kako održati hidrataciju kože dok smo prehlađeni?

Da bismo ublažili ovaj nelagodan efekt suhoće, nekoliko malih koraka u beauty rutini može napraviti veliku razliku.

Prije svega, trebamo izbjegavati korištenje agresivnih sredstava za uklanjanje šminke i čišćenje, poput maramica ili čistača koji sadrže kiseline. Potom se vrijedi osloniti na kreme bogate hidratantnim sastojcima poput hijaluronske kiseline ili glicerina kako bismo ponovno potaknuli hidrataciju u površinskom sloju kože.

Preporučuje se nanijeti noćnu kremu u debelom sloju koja će koži pomoći da se regenerira tijekom noći, što je idealno za buđenje s blistavim tenom.

Naposljetku, čim nam zdravstveno stanje to dopusti, stručnjaci savjetuju kratku šetnju na otvorenom, po mogućnosti tijekom dana, kako bismo nadoknadili nedostatak vitamina D.