ISCRPLJENOST ZEMLJE

Ne biste vjerovali što ljudskom organizmu nedostaje

31.07.2012 u 09:26

Bionic
Reading

Ljudsko tijelo koristi selen kako bi stvorilo selenoproteine koji djeluju poput antioksidansa, odnosno sprečavaju oštećivanje stanica

Tko bi mislio da je zemlja ispod naših nogu glavni krivac za zdravstvene poteškoće poput bolesti srca i karcinoma? Ipak, britanski stručnjaci tvrde da je razina selena, minerala nužnog za dobro zdravlje, toliko niska u tlu da utječe na hranidbeni lanac, ljudsku

prehranu, kao i na rizik od bolesti.

Ljudsko tijelo koristi selen kako bi stvorilo selenoproteine koji djeluju poput antioksidansa, odnosno sprečavaju oštećivanje stanica. Mnoštvo je dokaza koji pokazuju da je selen iznimno nužan za ljudsko zdravlje, ali nažalost sve ga je manje u ljudskom organizmu.

Najbogatiji izvor selena su brazilski oraščići, jetrica i riba, ali namirnice koje donose najviše dobrobiti ljudskom organizmu, i to zato što ih najčešće jedemo su žitarice, kruh, meso, a posebno meso peradi.

Međutim, razina selena u tlu je vrlo niska pa ga ne uzimaju dovoljno ni biljke, a ni životinje koje jedemo. Rezultat toga je hrana siromašna selenom, ali i ljudski organizam u kojemu je prisutno manje selena od potrebnog.

No neki stručnjaci ukazuju i na štetnost selena. Naime, prevelika količine selena mogu uzrokovati povećanje kolesterola. Istina je kao i uvijek negdje u sredini.

'Ako vam je razina selena u tijelu niska, onda biste je trebali povećati jer će vam to koristiti. No ako u tijelu već imate visoke razine minerala, onda nije potrebno pretjerivati sa selenom. Štoviše, moglo bi biti opasno', istaknula je Margaret Rayman, profesorica nutritivne medicine na sveučilištu Surrey.