tportal.hr

Zagreb
+18
Osijek
+16
Pula
+18
Rijeka
-
Zadar
+20
Split
+19
Dubrovnik
+19

PROTEINIMA DO VITKOSTI

Zašto su jaja dobra za mršavljenje?

Poznata rečenica 'Svako jutro jedno jaje...' nije samo reklamni slogan. Nutricionisti i liječnici otkrivaju da će vam jaje ne samo dati potrebnu energiju, nego i pomoći da smršavite

Datum objave:
14.5.2012 11:50

Zadnja izmjena:
14.5.2012 13:54

Testiranje 20 pretilih i prekomjerno debelih volontera otkrilo je da su se oni koji su jeli jaje za doručak, umjesto žitarica, osjećali manje gladni u vrijeme ručka, pa time i konzumirali manje hrane u tom obroku, piše Telegraph.

Znanstvenici iz Pennington Biomedical Research Centrea u Louisiani tvrde da su osobe koje su jele jaja sat vremena nakon doručka imale u krvi manju razinu grelina, hormona koji stimulira apetit.

Kod njih je uočena i viša razina hormona PYY3-36, koji signalizira da smo siti. Dr. Nikhil Dhurandhar, koji je vodio istraživanje, kaže da njihova studija pokazuje da proteini visoke kvalitete mogu poboljšati sitost, što dovodi do bolje usklađenosti i uspješnijeg mršavljenja.

'Ova studija postavlja pitanje mogu li neke namirnice s visokokvalitetnim proteinima prirodno suspregnuti apetit', kaže dr. Nikhil Dhurandhar.

192547,188199,192266,192318

Napominje kako je potrebno nastaviti s istraživanjima da bi se utvrdilo može li kvalitetan proteinski doručak pomoći u mršavljenju. Rezultati istraživanja predstavljeni su proteklog tjedna na Europskom kongresu o pretilosti u Lyonu.

'Ovo bi saznanje moglo pomoći ljudima koji pokušavaju izgubiti na težini jer pokazuje da je ključna kvaliteta, a ne kvantiteta proteina u prehrani da bismo se osjećali siti', kaže Tracy Parker, dijetetičarka iz British Heart Foundationa. Međutim, budući da je istraživanje financirao klaster američkih proizvođača jaja, trebali bismo biti oprezni.

'Doručak s jajima
mogao bi vas štititi od potrebe za užinom sredinom prijepodneva, ali ne zaboravite koristiti zdravije načine kuhanja. Pokušajte s kuhanim jajima umjesto prženim i izbjegavajte dodavanje maslaca u kajganu', objašnjava Tracy Parker.

Sviđa ti se članak? Preporuči ga prijateljima!


modakomoda

Važno: Rubrike, Sex files, cura i frajer dana i crna kronika mogu sadržavati sadržaje koji nisu primjereni osobama mlađim od 18 godina. Osobama mlađim od 18 godina se savjetuje posjet ovim rubrikama jedino i samo uz nadzor punoljetne osobe.
Tportal je član Hrvatskog vijeća za medije. HVZM je samoregulatorno tijelo koje prati i sankcionira kršenja novinarske etike.
Saznajte više na http://www.hvzm.hr/
vijece@hvzm.hr