KAD HORMONI POLUDE

Zbog lijepih žena muškarci postaju nepromišljeni

04.03.2010 u 12:08

Bionic
Reading

Ako mislite da se mladi muškarci skloniji riskiranju kad se nađu u društvu lijepih žena samo da bi ih impresionirali, razmislite ponovo. Novo je istraživanje dokazalo da je to jednostavno jače od njih, jer prisutnost lijepih žena podiže razinu muškog hormona testosterona

Da bi se ispitala poveznica između riskantnog ponašanja mlađih muškaraca u društvu atraktivnih pripadnica suprotnog spola, psiholozi s australskog sveučilišta u Queenslandu proveli su istraživanje s mladim skejterima. Pokazalo se da su skejeteri više riskirali ako su ih promatrale privlačne djevojke, nego kad su u publici bili muškarci.

To povećano riskantno ponašanje u nekim slučajevima povećavalo je njihovu uspješnost, ali i uzrokovalo više padova ispred zgodnih gledateljica.

Izmjerili su razinu testostreona kod ispitanika i došli do zaključka da je njihovo riskantno ponašanje u direktnoj vezi s povišenim razinama testosterona koje su uzrokovane prisutnošću pripadnica ljepšeg spola. Rezultati pokazuju da muško riskantno ponašanje ima svoj evolucijski temelj.

Profesor Bill von Hippel koji je vodio ovo istraživanje kaže da takvo ponašanje ima evolucijske razloge i objašnjava da se tu radi o strategiji seksualnog pokazivanja s ciljem impresioniranja potencijalnih partnerica.