ZA VEĆI UŽITAK

Odgovori na pitanja o seksu koje ste se sramili tražiti

28.11.2014 u 08:00

Bionic
Reading

Iako spolni odnosi više nisu velike tabu teme te su mlađe generacije dobro informirane, još uvijek postoje pitanja koja je teško izgovoriti na glas iz raznih razloga. Neki se boje da će ostaviti loš dojam na partnera ili osobu s kojom razgovaraju, drugi imaju manjak samopouzdanja te im je neugodno

Savjetnica i stručnjakinja za veze i spolne odnose Tracey Cox odlučila je odgovoriti na neka od takvih pitanja baš zato što su najčešće tražena u razgovorima i kontaktu s parovima. Neka su čak stizala i e-mailom jer je osobi bilo neugodno pitati direktno.

O dobrobiti redovnih spolnih odnosa već su govorili mnogi znanstvenici čije su studije potvrdile da su jednako važni za kvalitetnu vezu, ali i povoljno utječu na zdravlje. Stoga je barem zabavno pročitati pitanja i odgovore koje predlaže slavna terapeutkinja.

Probudio se s erekcijom. Znači da je imao seksi snove?

Ne, većina muškaraca tijekom noći ima četiri do pet erekcija kao rezultat ciklusa spavanja. Erekcija također ima i metaboličku funkciju jer se protokom krvi proizvodi više kisika. I žene doživljavaju povećanje klitorisa tijekom sna, ali budući da je on malen, promjena ostaje neprimijećena.



A gdje su nestali testisi?

Ovo uopće ne mora biti zabrinjavajuće budući da se zbog napetosti mišića testisi povlače u tijelo. Zapravo je to još samo jedan prirodan proces kojim testisi i dalje ostaju na pravoj tjelesnoj temperaturi i zaštićeni od eventualnih ozljeda ako se previše zaigrate tijekom akcije ili nezgodnih poza.

Problemi s kondomom

Nije se jednom dogodilo da je kondom skliznuo s penisa i ostao u vagini, objašnjava Tracey Cox. No ističe da to nije opasan problem jer ga se lako može izvaditi ako žena čučne. Ako vam je to neugodno, morat ćete zatražiti pomoć liječnika.

Hoće li vagina izgledati drugačije zbog čestih odnosa?

Ako vas brine da će se nešto proširiti, neće. Tijekom godina i svakim porođajem mišići u zdjelici sve su slabiji, a redovan seks ih aktivira i učvršćuje.

Gutanje sperme

Mnogim je ženama ovo pitanje jako neugodno jer se osjećaju kao da izlažu svoju najveću intimu pa o tome ne žele razgovarati čak ni s partnerom. Sperma vas neće ugroziti ni na koji način. Ona se uglavnom sastoji od tragova limunske kiseline, soli, klorida, amonijaka, kalcija, ugljičnog dioksida i kolesterola (sperma je samo jedan posto ejakulata).

Jedini problem, iako je prilično ozbiljan, jest ako osoba s kojom imate odnos ima spolno prenosivih bolesti. Zato nikada nije na odmet još jednom spomenuti da se u nezaštićene odnose smijete upustiti s osobom kojoj potpuno vjerujete ili obavezno koristite zaštitu. Oralnim seksom mogu se prenijeti gonoreja, klamidija, hepatitis B ili HIV virus.

U takvim slučajevima samo dodirivanje penisa ustima stavlja vas u opasnost od herpesa, sifilisa ili ljudskog papiloma virusa (genitalne bradavice) ako je osoba zaražena.