KOMPLICIRANI OSJEĆAJI

Zašto emancipirane žene žele biti podčinjene u krevetu?

28.04.2012 u 10:58

Bionic
Reading

U vrijeme kada žene su žene dosegnule takav stupanj ravnopravnosti kakav još nisu imale, a muška dominacija nikada nije stajala na tako klimavim nogama, čitateljice luduju za loše napisanim erotskim romanom 'Pedeset nijansi sivog' u kojem se 21-godišnja djevica zaljubljuje u šarmantnog milijardera, mušku dominu

Zove se Anastasia Steele, 21 joj je godina, nevina je, srednjeg društvenog statusa, nešto kao sirotica iz našeg 'Larina izbora'. Nikada nije imala dečka, studentica je književnosti i za sveučilišni list mora napraviti intervju s izvjesnim Christianom Grayom. On je 27-godišnji milijarder, valjda po uzoru na autora Facebooka, ali strašno zgodan, šarmantan, briljantni sveznalica, no jako tajanstven. Pri prvom susretu ne događa se ništa, ali pri drugom, slučajnom i fatalnom, ona shvaća da bi mogla biti zaljubljena.

Roman 'Pedeset nijansi sivog' opčinio čitateljice

Plamti tako romansa i sve je krasno, sve dok očarana djevojka svog milijardera ne dovuče do postelje, a onda prijeti drama. Šokirana, ali uzbuđena, otkriva da je on zapravo muška domina, kako u poslu, tako i u krevetu, tip koji uživa u sado-mazohističkim ispadima, onaj koji postiže vrhunac užitka mlateći partnericu i vežući je svilenom kravatom boje čelika. Doduše, on je i obziran, jer joj poslije svega nudi kremice i losione da ublaži boli. Anastazija je užasnuta, ali ljubav je ljubav, i zbog ljubavi pristaje na bičevanje, čak i kada dolazi od privlačnog milijardera, pri čemu počinje istraživati i mračne strane svoje seksualnosti. Svako zlo za neko zadovoljstvo, rekli bi naši.

To je ono što je podčinilo i opčinilo stotine tisuća čitateljica 'Pedeset nijansi sivog', romana prvijenca i prvog dijela najavljene trilogije J. L. James. J. L. James je pseudonim britanske TV-producentice srednjih godina, majke dvojice tinejdžera i supruge pisca scenarija TV-serija, koja se povremeno bavila pisanjem, a ovim je djelom prošle godine postala i u SAD-u autorica bestselera broj jedan, došla na listu najčitanijih fiction naslova The New York Timesa, a magazine Time uvrstio ju je među stotinu najutjecajnijih ličnosti 2012.

Malo pornografskog glamura, malo prelaska granice dopuštenoga, malo starog klišeja po principu ljepotica i zvijer, djevica i vampir, Edward Cullen i Bella Swan, sve to pomiješano s malo staromodne romantike, i eto uspjeha. Sado-mazohizam nije ništa novo, ni u literaturi, ni na platnu, ali onaj 'klasičan' obično ne podrazumijeva banalnosti kao što je ljubav u slučaju nevine Anastasie Steele. To je privuklo i filmske studije, pa je Universal već za rekordnih pet milijuna dolara otkupio prava na ekranizaciju romana, u nas se također piše o romanu, a naš je Profil najavio hrvatsko izdanje 'Pedeset nijansi sivog' u rujnu ove godine.

Riječ je o novom knjižarskom fenomenu dvojbenog umjetničkog uspjeha po uzoru na razvikanu vampirsku 'Sumrak' sagu, zbog koje su se zabrinuli ne samo književni kritičari, nego i analitičari društvenih trendova, pokušavajući odgonetnuti otkuda odjednom opčinjenost žena podčinjenom statusu u seksu. I to u vrijeme kada su u razvijenim društvima poput SAD-a dosegnule takav stupanj ravnopravnosti kakav nisu nikada dosad u povijesti, a muška dominacija nikada nije stajala na tako klimavim nogama.

Očijukanje sa seksualnom dominacijom u medijima

'Intrigantno je koliki broj američkih žena fantazira o seksualnoj predaji, u vrijeme kada na radnom mjestu vuku glavne konce, čine 60 posto studentskog korpusa, sve ih je više samohranih majki mlađih od 30 godina, uskoro će premašiti muškarce u ulozi hraniteljice obitelji i 40 posto ih zarađuje više od muževa
', kaže u Newsweeku Katie Roiphe, profesorica s Njujorškog sveučilišta i autorica tekstova o problemima morala, seksa i feminizma.

Postfeminističke muške dobrice očito nisu ono o čemu maštaju ambiciozne, liberalno odgojene djevojke

I dok su neki uvjereni da je riječ o dobro pogođenim seksualnim maštarijama srednjovječnih žena, kao što je i sama autorica, koja je priznala da je stavila na papir vlastitu maštu, sve reakcije na društvenim mrežama pokazuju da su najgorljivije čitateljice papirnatog i elektronskog izdanja knjige djevojke između 20 i 30 godina. Dio kritičara to pripisuje rastu popularnosti ženske erotike i diskretnoj prirodi elektronske knjige, ali se čini da je '50 nijansi sivog' dio trenda očijukanja sa seksualnom dominacijom u medijima. U filmu o psihoanalizi i odnosu Frojda i Junga, redatelj David Cronenberg dao je mašti na volju, pa Jung (Michael Fassbender) i njegova pacijentica (Keira Knightley) prilično eksplicitno uživaju u sado-mazo seksu.

U novoj HBO-ovoj seriji 'Djevojke' (ima seksa i grada, ali bez glamuroznih krpica), 25-godišnje autorice scenarija, glumice i režiserke Lene Dunham, dečko jedne od junakinja kaže kako zna da 'današnje ženske žele imati gazdu u krevetu' i poručuje joj da bi je 'najradije vezao za krevet i ne puštao tri dana'. Junakinja se, pak, povjerava gay-prijatelju da ponekad iz tog kreveta izlazi s modricama. I dok njezina prijateljica ima beskrajno nježnog i pažljivog dečka, koji je uvijek pita što joj se u ljubavnoj igri najviše sviđa, ona mašta o drčnom umjetniku koji joj poručuje da će je 'preplašiti u krevetu'. Postfeminističke muške dobrice očito nisu ono o čemu maštaju ambiciozne, liberalno odgojene djevojke. Na svoj ironičan, zbunjeni način, one traže malo kreativne podčinjenosti, zaključuje Katie Roiphe.

Je li to i u seksualnoj prirodi žena? Analize dvadeset studija objavljenih u znanstvenom časopisu Psychology Today, dokazuje da ih 31 do 57 posto fantazira o prisilnom seksu. Katie Roiphe nagađa da bi jedan od razloga mogao biti silan pritisak na žene zbog ekonomske odgovornosti, želje za samostalnošću i ravnopravnošću u društvu, pri čemu su teatralne fantazije o podčinjenosti bijeg od svakodnevne turobne borbe za jednakost. Jednakost je možda nešto što želimo samo ponekad, na nekim mjestima i u nekim arenama. Možda su moć i svi ti imperativi ponekad naprosto dosadni, pretpostavlja Roiphe, dok feministkinja Katha Pollitt kaže: 'Žene danas imaju više seksualne slobode i ekonomske moći kao ikada do sada, ali to ne znači da ne pate od kompliciranih osjećaja krivnje, srama i bezvrijednosti.'