PRAVILA PRIVLAČNOSTI

Jeste li u homogamnoj vezi?

03.07.2011 u 11:06

Bionic
Reading

Postoje monogamije, poligamije... kombinacije su razne, već kako tko hoće! A vi? Jeste li, možda, homogamni?

Uvijek popularna rasprava jest privlače li se sličnosti ili se privlače razlike? Svaka ptica svome jatu leti, kaže stara narodna – iz koje

se jasno da zaključiti da narodna mudrost više naginje ovoj prvoj hipotezi. Logika onih koji tvrde da se suprotnosti više privlače nego sličnosti, proizlazi iz ideje da će komplementarni pojedinci biti privlačni jedni drugima jer će se međusobno nadopunjavati i međusobno si pružati ono što drugi partner nema.

Logika onih koji tvrde da se sličnosti privlače proizlazi iz činjenice da slični partneri, s obzirom na to da imaju slična mišljenja, mogu potvrditi naša uvjerenja o svijetu i sebi i smanjiti rizik od sukoba – što onda i vezu čini stabilnijom.

I zaista, mnoga su istraživanja pokazala da veća sličnost među partnerima pridonosi većem zadovoljstvu odnosom. Stoga su psiholozi izmislili pojam homogamija kojim opisuju taj fenomen da ljudi koji su slični ulaze u vezu ili brak. Pravilo homogamije vrijedi za mnoge značajke kao što su razina tjelesne privlačnosti, kvocijent inteligencije, politički i vjerski stavovi, socio-ekonomsko podrijetlo, razina obrazovanja, pa čak i tzv. stilovi privrženosti. Ponajprije, važi pravilo da se jednakovrijedni, tj. oni za kojima je podjednaka potražnja na 'tržištu' - međusobno spajaju.

Homogamija u biranju partnera nije se promijenila u posljednjih 50 godina

Drugim riječima, kaže poznati evolucijski psiholog David Buss, 'desetke' se spajaju s 'desetkama', a 'šestice' sa 'šesticama'. Buss i njegovi suradnici su također pokazali da se homogamija u biranju partnera nije bitno promijenila u posljednjih 50 godina.

Homogamija se konstantno pojavljuje u svim istraživanim dimenzijama, uključujući osobine ličnosti. Neka su starija istraživanja već ranije pokazala da su dugogodišnji partneri međusobno slični po osobinama ličnosti, ali se smatralo da je to posljedica dugog vremena koje su proveli zajedno. Međutim, ova nam istraživanja pokazuju da su se u samom startu međusobno privukli jer su bili slični.

Dakle, tražite li nekog s kim ćete dočekati mirovinu, a nemate više vremena za gubiti - imajte ovo na umu. Pripremate li se, pak, za vesele i kratke ljetne avanture, preskočite ove redove i vratite im se na jesen… ili u zimu!