Obitelj i dom VEĆI RIZIK

Djeca majki koje su jele kikiriki u trudnoći sklonija alergijama

Djeca majki koje su jele puno kikirikija dok su bile trudne mogla bi imati povećan rizik od razvoja alergije na taj orašasti plod, a što su majke jele više kikirikija, veći je rizik, pokazala je američka studija.

Međutim, zasad nije jasno može li majčino kozumiranje kikirikija stvarno prouzročiti ozbiljnu i moguće fatalnu alergiju. Alergija na kikiriki trenutačno je u porastu i pogađa oko jedan posto djece.

Scott Sicherer iz medicinske škole Mount Sinai u New Yorku i skupina njegovih kolega na pet lokacija diljem SAD-a proučavali su više od 500 djece u dobi od tri do 15 mjeseci koja su bila pod sumnjom postojanja alergije na mlijeko ili jaja. Većina te djece još nije pokušala jesti kikiriki.

U studiji objavljenoj u stručnom časopisu (Journal of Allergy and Clinical Immunology) navodi se da su krvne pretrage pokazale da više od četvrtine ispitane djece ima jaku osjetljivost na kikiriki, s tim da su djeca majki koje su konzumirale kikiriki u trudnoći imala veće izglede da će pokazati osjetljivost.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
ModaKomoda Pročitaj više
Horoskop
Horoskop Pročitaj više