HOTEL PRIČA POVIJEST

Stoljetna trogirska palača pretvorena u šarmantan moderni hotel

05.12.2016 u 18:24

  • +13

Bifora Heritage Hotel

Izvor: Promo fotografije / Autor: Ante Majić

Bionic
Reading

U stoljetnoj trogirskoj palači otvoren je Bifora Heritage Hotel suvremenog i minimalističkog stila kojim dominiraju upečatljivi detalji i prirodni materijali, dodatno ističući ljepotu i vrijednost dalmatinskog kamena

U romaničko-gotičkom gradu Trogiru pod zaštitom UNESCO-a smjestio se ovaj lijepi hotel. Iako je otvoren ovog ljeta, nalazi se u stoljetnoj palači koju je još u 13. stoljeću izgradila plemićka obitelj Dragazzo. Lokacija na kojoj se nalazi oduvijek je bila jedna od najpoželjnijih u Trogiru, na kojoj su plemićke ili imućne obitelji uz obalu mora gradile svoje velike i reprezentativne kuće.

Kako je palača zaštićeno kulturno dobro, njena rekonstrukcija tekla je pod budnim okom konzervatora, a primarni cilj je bila zaštita izvornog zdanja. Naglasak je ostao na kamenu koji potpuno dominira prostorom, a upravo je njegova grubost uz drvo to što daje poseban šarm hotelu.

Bifora Heritage Hotel ime je dobio po tipu prozorskog okna okomito podijeljenog na dva jednaka dijela. Bifore su čest graditeljski element, naročito na zvonicima jer su smanjivale masu i na taj način omogućavale višu gradnju, a kroz biforu Heritage Hotela s četiri zvjezdice, osim njene estetske vrijednosti, dodatno je upečatljiv pogled koji se pruža na staru jezgru grada Trogira.

Interijer hotela pomno se osmišljavao, a njegovu unutrašnjost dizajnerica interijera Ana Perišin Stipoljev pretvorila je u pravu oazu ljubitelja kulture i povijesti. Pri uređenju su korišteni prirodni materijali u neutralnim tonovima, a naglasak je ostao na kamenu. Namještaj je moderan i minimalistički s upečatljivim detaljima i hrvatske je proizvodnje.

'Već pri prvom posjetu prostora u kojem je sada smješten hotel dogodila se ljubav. Kameni zidovi iz trinaestog stoljeća potpuno su me zaveli svojom grubosti i teksturom, a u kombinaciji s ciglicama i drvenim gredama za mene je to bila dobitna kombinacija', objasnila je Ana Perišin Stipoljev. U interijeru prevladavaju uglavnom svjetlije i neutralnije boje, s dodatkom više nijansi plave, a izvrsno su se uklopile i umjetnine akademskog kipara Roberta Jozića.

Novi izgled višestoljetnog zdanja pokazao su kao dobitna kombinacija za odmor iz snova u hotelu s 15 soba, restoranom i barom s terasom, odakle se pruža pogled na obližnju marinu i povijesnu jezgru Trogira.