MAŠTOVITE SLIKOVNICE

Pomognite rad udruge 'Jak kao Jakov'

13.06.2016 u 14:44

Bionic
Reading

Kupnjom maštovitih slikovnica pomognite rad udruge 'Jak kao Jakov' koja pomaže djeci oboljeloj od malignih bolesti

Jakov Rubido bio je 13 godišnji dječak u čiji je spomen nastala Udruga 'Jak kao Jakov'. Protiv teškog oblika leukemije Jakov se borio pjesmom, osmjehom i velikom snagom duha.Udruga promiče životne kvalitete i vrednote, snagu, optimizam i ljubav spram bližnjih, senzibilizira djecu i mlade na pozitivno, kreativno, a prije svega humanitarno djelovanje, te time razvija socio-emocionalnu osjetljivost društva. Organizira niz humanitarnih akcija kojima se prikuplja pomoć za oboljelu djecu, a prikupljena pomoć raspoređuje se na oboljelu i liječenu djecu, štićenike udruge iz cijele Hrvatske, kod kojih je uz dijagnozu malignih oboljenja (tumori i leukemije) u obitelji prisutna teška socijalna i financijska situcija.

Udruga Jak kao Jakov ima svoje vlastite proizvode (kalendare, čestitke, majice, kape, te razne prigodne suvenire, anđele, ...) kojima prezentira svoj rad i prikuplja humanitarnu pomoć za oboljelu djecu.

Posebno mjesto zauzimaju slikovnice Krečekeš, Liješter, Koštar, Mijuza, Njoško, Longec, Boskeee i Jakov pod zajedničkim nazivom Budi jak kao Jakov, koje su nastale u vrijeme dok je Jakov bio na liječenju. U tom vremenu društvo na bolničkom krevetu bili su mu njegovi plišasti prijatelji. Dao im je neobična i posebna imena, koja je ponekad teško i izgovoriti. Oni su bili prijatelji iz mašte koji su Jakovu pomagali da prođe sve što je trebao proći…

Pomalo je neobična ideja kako su slikovnice o plišancima nastale. Bio je to majčin san, u kojem je mama Jakovu čitala knjigu iz koje su iskakali i ponovno u nju uskakali njegovi plišanci. Iz sna se počela razvijati ideja o nastanku slikovnica, dogodio se i neobičan susret na internetu sa dječjom pjesnikinjom i književnicom Natali Šarić iz Splita, te suret sa mladom ilustratoricom Martinom Bastalić, studenticom na Likovnoj akademji smjer animacija. I tako uz puno razgovora, izmjenjenih mail-ova o svemu onome što je Jakov bio i što je prošao, što i koga je volio… Polako je nastajala serija slikovnica 'Budi jak kao Jakov' u kojima su glavni likovi Jakovljevi plišanci… Krečekeš, Koštar, Njoško, Longec, Mijuza, Liješter, i Boskeee ….

U ovim slikovnicama Jakovljevi plišanci oživljavaju i Jakova i njegove prijatelje maštom vode na sva ona mjesta koja im bolest uskraćuje. Slikovnice su šaljive, ohrabrujuće i poticajne za sve malene borce koji sad prolaze sličan put, a senzibilizirajuće za svu zdravu djecu kojoj je na ovaj način omogućeno približiti svijet njihovih vršnjaka koji su smješteni u bolničkim sobama, jer na malenom bolničkom krevetu sobe za izolaciju čitav je jedan veliki i snažan svijet ….

Kupite slikovnice i otputujte u poseban svijet. Cijena slikovnice je 30,00 kn.