BITKA NAD BITKAMA

Pogledajte veličanstvenu rekonstrukciju Seljačke bune

13.02.2016 u 17:57

  • +15

Rekonstrukcija spektakularne bitke kod Stubice 1573.

Izvor: Pixsell / Autor: Borna Filic/PIXSELL

Bionic
Reading

U Donjoj Stubici održana je sad već tradicionalna rekonstrukcija bitke koja se odigrala 1573. godine u tom kraju, kad su se kmetovi pod vodstvom Matije Gupca pobunili protiv feudalnog gospodara Franje Tahija i ostalih velikaša

Rekonstrukcija bitke kod Stubice dobitnica je nagrade 'Simply the best' za najbolje turističko događanje u 2015 godini, a ove su godine brojni posjetitelji uživali u još raskošnijem izdanju. Ova zabavna turističko-kulturno-povijesna manifestacija održava se na sjevernim padinama Medvednice u zagorskom kraju i svake godine privlači sve više publike, ali i statista kojih je ove godine bilo preko 250.

Manifestacija je ove godine započela 'Puntanjem seljaka', kad se ispred rodne kuće Matije Gupca okuplja kmetsko vodstvo koje na čelu s Matijom Gupcem kreće prema Gupčevoj lipi. Tamo ih dočekuju nezadovoljni seljaci te započinje 'puntanje kmetov' tj. naoružavanje kmetova, puntara koji dižu Bunu.

Glavni događaj je 'Bitka kod Stubice', kad statisti u srednjovjekovnim kostimima feudalaca i seljaka, naoružani mačevima, topovima, vilama, kopljima i srpovima, vjerno dočaravaju završne bitke na stubičkom polju.

Na bojnom polju sudjelovalo je više rodova vojski i to pješadija s kratkim i dugim oružjem (mačevi, buzdovani, koplja, helebarde), puškari s vatrenim oružjem (topovi, puške kukače i arkebuze), streličari s lukom i strijelom i samostrelom te kmetska vojska s oruđem (vilama, kosirima, sjekirama) koje su prekovali u oružje.

U tradicionalnoj manifestaciji 'Seljačka buna 1573. – Bitka kod Stubice' sudjelovale su i udruge iz još tri europske države: Mađarske, Slovačke i Slovenije. Osim u rekonstrukciji bune, posjetitelji su mogli uživati u kmetskim sajmovima starih zanata i bogatoj ponudi domaćih specijaliteta i vina.