EKSPERIMENT U PUSTINJI

Burning Man najluđi je festival koji ste ikad vidjeli

10.09.2015 u 19:05

  • +5

Burning Man 2015.

Izvor: Reuters / Autor: Burning Man 2015.

Bionic
Reading

Festival Burning Man (Gorući čovjek) održava se jednom godišnje od zadnjeg ponedjeljka u kolovozu do prvog ponedjeljka u rujnu usred pustinje Black Rock u Nevadi. Kad završi, sve nestaje, kao da nikad nikoga nije ni bilo ondje

Svake godine već 29 godina u pustinji u Nevadi okupljaju se razni ljudi i sudjeluju u najotkačenijem festivalu na svijetu – Burning Manu. Pravila su jednostavna – svi si međusobno pomažu, iako se od svakoga očekuje da se zna snaći sam, a trguje se razmjenom poklona.

Na Burning Manu okuplja se šaroliko mnoštvo, umjetnici koji se okušavaju u onome što vole, često se pridržavajući godišnje teme koju biraju organizatori. Festival je ime dobio po ritualnom paljenju ogromne figure od drveta koja se uglavnom događa na zadnju subotu.


Organizator Burning Mana neprofitna je organizacija Burning Man Project. Svake godine na Burning Manu bude sve više ljudi. Prošle se godine u pustinji Nevade okupilo 65.922 osobe, a ove godine je taj broj bliži 70.000.

Na mjestu okupljanja nema struje ni vode već cijelo privremeno naselje izrasta iz prašine. Posljednjih godina svoje luksuzne šatore na tom festivalu podigli su čak i Elon Musk, Sergey Brin i Mark Zuckerberg.

Festival je ostao nepromijenjen kad su u pitanju zagrljaji, masaže, bicikli, svjetski poznati DJ-i te mnogo vjenčanja. No kao i uvijek, najzanimljivije su razne umjetničke instalacije.