POTENCIJALNO OPASNI

Tvorci gadgeta brane ih svojoj djeci, evo i zašto

27.09.2014 u 07:30

Bionic
Reading

Imate li dijete koje je već otkrilo svijet računalnih igara, dopisivanja i stvaranja grupa s prijateljima preko mobitela ili surfanja internetom, znate koliko je teško postaviti granice, a još teže ih se pridržavati

Možda vam se čini nemogućim da su u kući jednog tehnološkog mogula poput Stevea Jobsa djeca jedva imala pristup modernim tehnologijama, ali prema pričanju kolumnista Nicka Biltona, to je prava istina.

'Vaša su djeca sigurno oduševljena iPadom?' upitao je Nick Bilton Jobsa jednom prilikom, ali odgovor koji je dobio potpuno ga je iznenadio: 'Nisu ga ni isprobala, a inače imamo ograničeno vrijeme koje smiju provoditi na računalima.'

Bilton je poput mnogih zamišljao kako je Jobsov dom prepun svakojake tehnologije, ali budući da je bilo sasvim suprotno, porazgovarao je s još uspješnih roditelja iz tog područja te shvatio da svi imaju stroga pravila oko korištenja gadgeta, iako ih mogu imati kada god požele. Pokazalo se da su roditelji stroži prema djeci do desete godine jer su neka istraživanja potvrdila da maleni lakše stvaraju ovisnost o igricama, a starija djeca poslije, primjerice, računala koriste za učenje ili istraživanje za školske projekte.


Evan Williams, osnivač Bloggera, Twittera i Mediuma, uopće ne dozvoljava malim sinovima da koriste gadgete. Umjesto toga i on i supruga trude se klincima usaditi naviku čitanja knjiga.

Chris Anderson, bivši urednik Wireda i izvršni direktor 3D Roboticsa, ima petero djece u dobi od 6 do 17 godina i vrlo stroga pravila. Djeca su time očekivano nezadovoljna, ali Anderson im uvijek kaže da je na samome sebi vidio opasne posljedice opsjednutosti gadgetima. I Dick Costolo, izvršni direktor popularnog Twittera, ima slična pravila. Sve što djeca koriste od gagdgeta može biti samo u dnevnom boravku i kada je barem jedan roditelj prisutan.

Osim ovisnosti o igricama, mnoge roditelje brine i velika uključenost u društvene mreže jer dijete može biti zlostavljano, fotografije mogu pasti u krive ruke, a neke situacije mogu ga obilježiti za cijeli život jer internet sve bilježi i sve zna

Bilton je u svome malom istraživanju za New York Times zaključio kako većina roditelja koji se profesionalno bave tehnologijama djeci gadgete dozvoljavaju jedino vikendom i to od pola pa do maksimalno dva sata. Tijekom radnog tjedna računala ili iPad koriste školarci, ali samo u svrhu učenja i pisanja domaćih zadaća.

Ima i onih koji smatraju da je jednako važno za što djeci služe računala i gadgeti. Ali Partovi, osnivač iLikea te savjetnik za Facebook, Dropbox i Zappos, kaže da je bitno dopustiti djetetu da razvija neku vrlinu. Ako ga, primjerice, zanima programiranje, treba mu dati da se time bavi u nekim normalnim vremenskim okvirima jer to nije isto kao višesatno igranje na računalu.

Postavite granice zajedno s djetetom

Socijalna pedagoginja Mirna Galinec Lokas iz Poliklinike za zaštitu djece naglašava kako je važno dijete upoznati sa svim prednostima, ali i opasnostima moderne tehnologije, dogovoriti pravila i pokazivati interes za djetetu te bitne stvari kao što bismo se interesirali za bilo koju aktivnost ili ocjene u školi.

Niste li toliko potkovani svakako morate naučiti terminologiju kako biste znali o čemu vam dijete priča, a na taj način ćete graditi odnos povjerenja jer će vam se prije povjeriti ako ga nešto brine. Prije nego što djetetu dozvolite korištenje nekog gadgeta, obavezno dogovorite pravila oko njegova korištenja (koliko dugo, u koje doba dana, sadržaje kojima se smije baviti na tim gadgetima) kao i posljedice njihova eventualnog nepridržavanja.

Djeca će uglavnom ta pravila prihvatiti i na to će odlično reagirati, jer im je jasno da su roditelji uključeni u svako područje njihova života. Jedna od važnijih stvari jest da uključite dijete u proces dogovaranja pravila, jer tako ćete povećati djetetovu odgovornost za poštivanje dogovorenih pravila.

Postoji li ovisnost i što učiniti

Svaki roditelj najbolje poznaje svoje dijete, ali potrebno je na vrijeme uočiti promjene. Ako dijete zbog, primjerice, kompjutOrskih igrica zanemaruje druge aspekte života poput druženja s prijateljima, školskih obaveza, slobodnih aktivnosti, sudjelovanja u obiteljskom životu te burno reagira kada mu pokušati ograničiti vrijeme za te igrice, to postaje problem. Svakako prvo razgovarajte s djetetom, objasnite mu zašto ste zabrinuti, pokušajte uspostaviti ograničenja i pravila, a ukoliko ni nakon poduzetih mjera ne uspijevate utjecati na dijete potražite pomoć stručnjaka mentalnog zdravlja.

Brinete li se ima li dijete problema na društvenim mrežama i u komunikaciji s vršnjacima, pročitajte ovdje o zlostavljanju na internetu