TPORTAL PREPORUČUJE

Odlične ideje za uskrsni vikend

18.04.2014 u 14:21

Bionic
Reading

Tradicionalni uskrsni običaji i ove će godine oživjeti u cijeloj Hrvatskoj, svaka je naša regija pripremila ponešto tipično i posvuda se jamče nezaboravan doživljaj. Za vas smo izdvojili neka od zanimljivijih događanja – na vama je samo odlučiti kamo

U Rovinju su pripremili bogat i raznovrstan program uskrsnog svetkovanja sva tri dana. Sve manifestacije odvijat će se na Trgu maršala Tita, i to u terminima od 10 do 13 i 18 do 22 sata. Nedjeljno svetkovanje započinje u devet sati mimohodom Limene glazbe, a sat vremena kasnije i nastupom Dua Eligio & Boris. U 11 sati, ispred hotela Adriatic upriličit će se tradicionalna podjela uskrsnih slastica, među kojima i tridesetmetarskog kolača, čokoladnih jaja, torta i raznih pita. U večernjem dijelu programa nastupit će bend Music (K)nights.


U Crikvenici subotnje preduskrsno jutro u 10 sati počinju zanimljiva gastro i zabavna događanja povodom nadolazećega Uskrsa, istovremeno u čak dvama mjestima Rivijere Crikvenica: na Trgu Stjepana Radića u Crikvenici i u centru Selca (ispred Harmice). Posjetitelje očekuje kratki prikaz tradicionalnih uskrsnih običaja, porcija pogače, koja je ovdje oduvijek bila okrugla oblika, zatim šunka, jaja, mladi luk te piće dobrodošlice. Zabavljat će vas raznoliko glazbeno društvo - veseli tamburaški sastav Baruffa i Vinodolke. Posjetitelje očekuju i radionice izrade tradicionalnih uskrsnih slastica - jajnika te pletenje maslinovih grančica.

Na Uskrsni ponedjeljak u Solinu će se održati gastronomska manifestacija Uskrsni doručak, koja za cilj ima prezentaciju tradicionalne uskrsne gastronomske ponude.

Već su ovoga tjedna u Dubrovniku započeli brojni programi radionica specifičnog dubrovačkog 'penganja' jaja i pletenja palma. Gostima će biti najzanimljivija manifestacija Uskrs u Primorju na Uskrsni ponedjeljak u dubrovačkom selu Ljubaču gdje će se prezentirati tipični specijaliteti, običaji i seoska domaćinstva. Dubrovačko primorje najpoznatije je po 'penganju' – posebnom obliku ukrašavanja uskrsnih jaja starinskim načinom, vrućim voskom.

U Gorskom kotaru mještani Prezida njeguju stari običaj nazvan trkanje jaja. U nedjelju, poslije mise, svi ostaju u središtu mjesta gdje se na ulicama i po svim lokalnim gostionicama međusobno tucaju jaja. Nećete požaliti ako odlučite posjetiti ovaj kraj za uskrsne blagdane.

Ovogodišnji Uskrs mogli biste proslaviti i u društvu životinja! Zoološki vrt grada Zagreba organizira poseban doručak za mnoge životinje. Naime, na životinjskom jelovniku u nedjelju će se naći šarena jaja – za neke sirova, a za neke kuhana - ovisno o prehrambenim navikama životinja. Uskrsni doručak u zagrebačkom Zoološkom vrtu započinje u 9 i 30 sati kod nastambe lavova, a potom slijedi hranjenje medvjeda, risova, čimpanza i mungosa. Ako odaberete ovakvo prijepodne, nema sumnje da ćete ovaj Uskrs pamtiti do kraja života.

U ponedjeljak s početkom u 14 sati, na zagrebačkom Hipodromu održat će se tradicionalna Uskrsna galopska utrka, ulaz je slobodan i eto prilike za doživjeti novo iskustvo.

'Uskrs u Baranji' nudi niz uskrsnih sajmova, radionica, koncerata i prigodnih gastronomskih događanja od Darde i Karanaca do Belog Manastira. Uskrsna manifestacija završava na Veliku subotu što znači da još uvijek stignete doživjeti sva ta nevjerojatna iskustva. Glavno je mjesto zbivanja Beli Manastir u kojemu u devet sati započinje Uskrsni sajam, a bit će održana i predstava te uskrsne radionice. Iako se za Uskrs tradicionalno jedu šunka i jaja, vjerujemo da se nećete ljutiti na baranjsku ponudu – slavni i slasni fiš paprikaš koji je predviđen za 18 sati. Uskrs u Baranji završava paljenjem krijesa oko 20 sati i 30 minuta.

Svi ljubitelji dobre i opuštene zabave možda će na sam dan Uskrsa poželjeti 'poteći' do Čakovca. Zašto? Zato što u Čakovcu nastupa legendarni Mate Mišo Kovač! Posebna gošća koncerta bit će Mišina kći Ivana Kovač, a njih dvoje u kombinaciji jamče sjajnu zabavu. Ako volite Mišinu glazbu i uživate u koncertima, onda za vas svi putevi u nedjelju vode u Čakovec.

U Primoštenu u Aurori u nedjelju će koncert održati Joško Čagalj Jole, a ako ćete biti u Zadru, ne propustite koncert Olivera Dragojevića

I da, u sklopu Nedjeljne Avvanture na tportalu, na Uskrs u nedjelju, 20. travnja repriziramo dva fantastična filma. Zbog izvrsne gledanosti i zato jer ste vi to tražili ponovno prikazujemo 'Crveno srce' i 'Sinovi vjetra' a možete ih pogledati besplatno od 18 do 24 sata