POKRETANJE POSLA

Zašto je za žene poduzetnice bolje da izbjegavaju muškarce?

22.04.2014 u 09:16

Bionic
Reading

Još uvijek nema ravnopravnosti spolova u poslovnom svijetu, posebno kada je riječ o pokretanju novih poslova

Ženama koje razmišljaju o pokretanju vlastitoga posla, najbolje bi bilo da u tu priču idu same. Kako pokazuje najnovije istraživanje, žene koje pokreću posao u partnerstvu s muškarcima imaju vrlo ograničene mogućnosti izrasti u liderice. Šanse su im dodatno umanjene kad je poslovni partner njihov suprug ili dečko, pokazuje istraživanje sociologa sa sveučilišta North Carolina.

Cilj istraživanja bio je potvrditi stav da kada je riječ o pokretanju novoga posla, ne postoji spolna jednakost. U istraživanju su sudjelovala 362 tima sastavljena od muškaraca i žena. Riječ je o timovima koji su imali ideje i planirali su pokrenuti vlastiti posao ili su već započeli poslovne projekte.

'Naši rezultati pokazuju da se ne može govoriti o ravnopravnosti spolova kod timova sastavljenih od muškaraca i žena prilikom pokretanja posla. Posebno kada posao pokreću muž i žena postoje određena društvena očekivanja koja muškarca još uvijek gledaju kao onoga koji donosi kruh na stol. To automatski ženu stavlja u podređeniji položaj', pojasnila je Tiantian Yang, voditeljica istraživanja.

Takva situacija ipak se može izbjeći i to na način da se odmah u početku realizacije poslovnog projekta napravi poslovni plan kojim će se jasno odrediti plan djelovanja, ali i konkretni zadaci svakoga tko radi na projektu.