KAKO JE POBOLJŠATI

Što je najveća prepreka dobroj koncentraciji

05.04.2014 u 10:15

Bionic
Reading

Sve nam teže postaje koncentrirati se na neku aktivnost te nas okružuje mnogo zanimljivih sadržaja i informacija koje nam mogu odvući pažnju. No najveća prepreka dobroj koncentraciji naše su vlastite misli poput briga i sanjarenja

Primamljivo je 'surfati' i proučavati zanimljivosti kad se bavimo neki poslom za koji su nam potrebni fokus i koncentracija. Okruženi smo raznim reklamama kamo god da idemo i one nam odvlače pozornost i smanjuju koncentraciju. No najveću smetnju koncentraciji i pažnji rade naše vlastite misli; briga oko novca, obitelji, odnosa s drugim ljudima, želja za slatkim kad smo na dijeti… To su sve misli koje su nama osobno jako važne te jednom kad nam se krenu motati po glavi, jako ih se teško riješiti i koncentrirati se na neki zadatak, piše InsideOut.hr

No umjesto da potiskujete misli koje vam odvlače pažnju i koncentraciju, pokušajte s metodom bezbrižnosti. Budite svjesni svega što osjećate i o čemu razmišljate i neželjene misli neće vam toliko odvlačiti pažnju. Samo ih primijetite i krenite dalje s poslom.

Praktične vježbe

Crtkajte
Kad nekoga slušate na sastanku ili predavanju, crtkanje i skiciranje, šaranje po bilježnici, notesu ili papiru, izvrstan je način za održavanje koncentracije. Iako pokušavate održati pažnju i slušati govornika, vizualni dijelovi mozga nemaju posla. Crtkanje pomaže tim dijelovima mozga da imaju neku zadaću da ne biste u potpunosti odlutali u sanjarenje i izgubili svaki kontakt s govornikom i predavanjem.

Promišljajte kako biste vi bolje

Važno je učiniti stvari što je moguće zanimljivijima. Ako ste na dosadnom sastanku, nemate puno manevarskog prostora. No možete razmišljati o tome zašto je sastanak dosadan. Što biste vi učinili da vodite sastanka kako bi bio bolji i zanimljiviji? Tako vam odmah postaje zanimljivo na sastanku jer više niste samo pasivni promatrač.

Rascjepkajte posao na male dijelove

Osobe koje imaju slabo kratkoročno pamćenje – pamćenje koje nam omogućuje da pratimo ono što se događa – često su vrlo slabe s koncentracijom. Pomoći može da rascjepkate posao na male dijelove i fokusirate se na završavanje svakog pojedinog dijela te tek onda prelazite na sljedeći. Na taj način vam koncentraciju neće oslabjeti promišljanje o široj slici, cijelom poslu koji vas očekuje.

Više sličnih tema možete pronaći na InsideOut.hr.