RIZIK ZA BEBINO ZDRAVLJE

Majke više ne znaju hraniti bebe na bočicu

17.08.2009 u 08:00

Bionic
Reading

Opsesivno promoviranje dojenja moglo bi dovesti do ugrožavanja zdravlja beba s obzirom na to da majke više ne uče kako dijete hraniti bočicom, pokazuje najnovije istraživanje

U zadnjih nekoliko godina budućim majkama jasno je dano do znanja da medicinski establišment želi da svoje bebe doje. Poruka majkama je jasna – ništa nije zdravije od majčinoga mlijeka – pa su bočice donekle pale u zaborav.

Najnovije istraživanje je pokazalo da majke u rodilištima, niti na drugim mjestima, više ne uče kako djecu hraniti na bočicu. Takvo tretiranje dojenja dovelo je do toga da se hranjenje beba na bočicu smatra gotovo tabuom. Međutim, problemi nastaju kada dijete dođe u dob da ga se mora hraniti bočicom.

'Vrlo je velik broj majki koje su počele dojiti dijete, ali su onda iz nekih razloga prestale. One se tada nađu u situaciji da ne znaju hraniti dijete na bočicu. Ne znaju kako sterilizirati bočicu i pravilno je pospremiti jer ih nije nitko naučio. Onda dolazi do razvoja bakterija i rizika za obolijevanje beba', istaknula je Sue Battersby, autorica izvješća o istraživanju.

Istraživanje je pokazalo da su neke majke koje su svoju djecu hranile na bočicu to činile pogrešno. Pojavila se stoga inicijativa da se buduće majke ponovno poduči kako djecu hraniti na bočicu.