Obitelj i dom ISTRAŽIVANJE

Jutarnje mučnine u trudnoći znače veći IQ djeteta

  • Autor: A.B.
  • 7.5.2009 9:33:06
  • 7.5.2009 8:46:18

Žene koje pate od jutarnjih mučnina tijekom trudnoće vrlo vjerojatno će imati djecu s visokim IQ-om, pokazuju najnovija istraživanja

Naime, hormoni koji kod majke uzrokuju mučnine itekako pomažu razvoju djeteta. Djeca tako imaju više šanse biti uspješna u rješavanju testova inteligencije.

Studiju je objavio online časopis pedijatara i magazin New Scientist, a u istraživanju stoji da se prema jačini mučnina može predvidjeti tko će biti inteligentniji.

Studija je pratila 121 trudnicu kroz razdoblje od 1998. do 2003. godine. Potom su mjerili IQ djeteta u dobi od tri do sedam godina. U obzir su uzimali i druge faktore, poput majčinog IQ-a, socioekonomskog statusa, konzumacije alkohola.

‘Tim istraživanjem smo pronašli poveznicu između mučnina u trudnoći i razvoja djece', kaže doktorica Irena Nulman iz Bolnice za djecu u Torontu, dodajući da znanstvenici vjeruju da do mučnina dolazi zbog promjene hormona HCG i tiroksina. Taj hormon čuva trudnoću i osigurava da placenta normalno rate i dostavlja važne nutrijente djetetu.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
ModaKomoda Pročitaj više
Horoskop
Horoskop Pročitaj više