PREDNOSTI NESAVRŠENSTVA

Žene s punijim strukom su uspješnije

04.12.2008 u 00:00

Bionic
Reading

Žene koje imaju puniji struk uspješnije su, snažnije, lakše se nose sa stresnim situacijama i imaju bolji ekonomski status

Iako moderni ideali ljepote diktiraju da su uski struk i velike grudi u trendu, ovakav omjer, čini se, nije optimalan, bar tako misli znanstvenica Elizabeth Cashdan sa Sveučilišta Utah.

Hormoni koji ženu čine fizički jačom i izdržljivijom, a time i debljom u struku ujedno utječu i na njezinu sposobnost da se bolje nosi sa stresom.

Naime, stresne situacije bolje će podnositi žene koje imaju cilindriičan oblik tijela, za razliku od onih koje imaju tijelo u obliku pješčanog sata.

Žene pak koje imaju omjer struka oko 0,7 privlačnije su i, prema nekim istraživanjima, plodnije. Cure s duplerice Playboya primjerice imaju omjer 0,68.

No istraživanje na 33 nezapadnjačke i četiri europske populacije pokazalo je da taj omjer kod žena u prosjeku iznosi 0,8. Žene širom svijeta uglavnom imaju takozvani cilindrični oblik tijela.

Zbog hormona testosterona povećao se omjer bokova, a žene su postale izdržljivije, snažnije i s izražajnijim natjecateljskim duhom.

Zanimljivo je da u Japanu, Grčkoj i Portugalu, gdje su žene ekonomski neovisnije, muškarci cijene uži struk. U nekim nezapadnjačkim društvima u kojima se od žene očekuje da više radi uglavnom se više cijeni širi struk.