ŽIVOT NA ČEKANJU

Otkrijte kako prestati odgađati

10.10.2011 u 06:59

Bionic
Reading

Odgađanje je problem koji muči veliki broj ljudi. Kako biste konačno živjeli život punim plućima bez utega stvari koje vam već godinama stoje 'na čekanju', suočite se s uzrocima odgađanja

Već tjednima razmišljate kako ćete početi vježbati, ali nikako da krenete? Mjesecima započinjete prakticirati meditaciju, ali niste se maknuli od ideje u glavi? Još prošle zime odlučili ste početi slikati, ali do dana današnjeg niste povukli kist po platnu? Ako se prepoznajete u ovim i sličnim pitanjima, onda imate problem s odgađanjem.

Odgađanje samo gomila frustracije u nama

Razlozi zbog kojih odgađamo neke aktivnosti brojni su – strah od neuspjeha, strah od uspjeha, strah od promjena, zabrinutost, slaba koncentracija, perfekcionizam te loše upravljanje vremenom. Problem je što nismo toga svjesni te što naš mozak čini sve kako bi nas prevario i naveo na drugačiji put od onoga kojeg smo zamislili.

Kako odgađamo?

Sjećate li se kako je izgledala situacija dok ste učili za ispite na fakultetu? Krenuli biste učiti, ali bi vam iznenada zasmetao nered u sobi koji vam nije smetao proteklih tjedana. Onda biste to pospremali jer se ne možete koncentrirati na učenje dok je sve oko vas prljavo. Potom biste pomislili kako ste se umorili i ogladnjeli pa biste nešto pojeli. Teško je učiti s punim želucem pa biste si onda priuštili pola sata drijemanja. Tih pola sata pretvorilo bi se u sat ili dva, a onda bi ste uočili da na TV-u počinje vaša omiljena serija. Dakako, ne možete to propustiti. Nakon TV programa, na brzinu se otuširate, shvatite da je već kasno i odlučite da ćete se prvo naspavati i dobro odmoriti, a onda sutra svježi početi učiti.

Jednim dijelom sebe vi primjećujete da odgađate stvari, ali niste svjesni

koliko je to uzelo maha pa još uvijek ništa konkretno ne poduzimate. Ipak, niste mirni i raspoloženi jer negdje u vama stalno tinja onaj osjećaj kako morate učiti (ili bilo što drugo raditi), a ne činite to. Takvim ponašanjem dovodite se u začarani krug krivnje i tjeskobe koji zapravo vodi do novoga odgađanja. Što, dakle, učiniti?

Promatrajte sebe

Psiholozi kažu kako u određenom trenutku ljudi skupe dovoljno snage i volje pa se jedno vrijeme pridržavaju svojih odluka o ispunjavanju obaveza. Prestanu odgađati i hvataju se u koštac sa svim izazovima. No, nažalost takvo ponašanje obično bude kratkoga vijeka. Zašto? Zato što nije uklonjen uzrok problema. Kako biste trajno riješili problem odgađanja, kažu terapeuti, morate pronaći uzrok u sebi. Najbolji način je da dobro promatrate sami sebe.

Fokusirajte se na trenutni problem – što je to što odgađate? Uzmimo za primjer vježbanje. Tijekom ljeta ste bili nezadovoljni vlastitim tijelom i odlučili ste započeti s tjelovježbom čim se vratite s godišnjeg, ali niste. Sjednite i zapitajte se – zašto to odgađam? Promatrajte emocije koje vam se javljaju. Je li to strah, zabrinutost, krivnja ili nešto drugo? Promatrajte što sve radite kako ne biste krenuli s vježbanjem. Koji su to načini na koji sami sebe varate? Možda ste za dan koji ste odredili kao početak tjelovježbe naglo dogovorili desetak sastanaka. Možda baš taj dan počnete osjećati strahoviti umor. Nemojte se brinuti, samo se promatrajte – svoje emocije i sve svoje načine odgađanja. Upravo zbog tih neugodnih emocija odgađate jer ste koncentrirani isključivo na negativno pa je normalno da to želite izbjeći, odnosno odgoditi za kasnije. Morate promijeniti pristup.

Nove navike

Kako biste promijenili tu naviku koja u velikoj mjeri narušava kvalitetu vašega života, uvedite novu naviku. Sjednite i razmislite o aktivnosti koju želite provoditi, ali je odgađate. Ostanimo kod primjera tjelovježbe – sjednite i opustite se. Zamislite u glavi sliku vas kako pakirate stvari za odlazak u teretanu. Vizualizirajte put do teretane, a potom se zamislite kako vježbate na spravama. Neka slika u vašoj glavi ima što više detalja. Nužno je da tu sliku prate i ugodne emocije u vama. Osjetite taj užitak jer ste krenuli raditi nešto jako dobro za sebe. Dopustite si da duboko osjetite te lijepe emocije.

Činite to što češće i odgađanje će polako nestati, a vi ćete prionuti na sve svoje zadatke. Ako vam ova vježba ne uspije prvi put, ne očajavajte. Riječ je o procesu koji zahtjeva vrijeme. No, ne odustajte jer jedino tako će doći rezultati koji će vašem životu dati novu kvalitetnu dimenziju. Bez odgađanja bit ćete lakši, sretniji i učinkovitiji. Vrijedi pokušati.