NATJECANJE STUDENATA TTF-a

Predstavljamo žiri Modnog ormara

02.11.2010 u 14:58

Bionic
Reading

Modni ormar je jedino strukovno modno natjecanje u Hrvatskoj čije sudionike ocjenjuje međunarodni žiri sastavljen od profesora, dizajnera i umjetnika iz Velike Britanije, Francuske i Belgije

Vrata Modnog ormara bit će otvorena od 4. do 25. studenog, no vrhunac uzbuđenja zbit će se 11. i 12. dana tog mjeseca, kada će se kolekcijama predstaviti više od 30 mladih i već afirmiranih, a sve visokoškolovanih modnih dizajnera. U žiriju će i ovog puta sjediti strani strukovni stručnjaci na čelu s Wendy Dagworthy, profesoricom koja je lani proglašena jednom od 10 najutjecajnijih osoba britanske mode.

WENDY DAGWORTHY (predsjednica)
Profesorica i voditeljica modnog odjela School of Fashion & Textiles londonskog Royal College of Art, na kojem radi već 22 godine. Studenti je drže legendom, poštovatelji 'velikom svećenicom britanske mode', a 'Vogue' ju je svrstao između 10 najutjecajnijih žena britanske mode. Svoju modnu kuću osnovala je 1972. i tijekom sedamdesetih i osamdesetih godina napravila dobar posao na Otoku i daleko izvan njega. Suosnivačica je London Fashion Weeka, radila je kao umjetnička direktorica u kućama Laura Ashley, Betty Jackson, Liberty..., autorica je brojnih izložbi, predavačica na mnogim europskim modnim fakultetima i istaknuta članica British Frashion Councila.

NATALIE GIBSON
Dizajnerica tekstila svjetskoga glasa i profesorica na londonskom Central St Martin's College of Art & Design, na kojem vodi odjel za modne uzorke. Otkako se 1965. počela baviti ovim poslom, kolekcije tkanina radila je za sve znane modne kuće. Njezina rješenja cijenjena su zbog maštovitosti i dekorativnosti, pa su nezaboravne izložbe njezinih uzoraka u najboljim galerijama i muzejima, sve do muzeja Victoria & Albert.

Po uzoru na inozemne modne manifestacije MittelMode Gorizia i Royal Academy of Art iz Antwerpena MODNI ORMAR postaje prepoznatljivo modno događanje koje pruža priliku mladim dizajnerima da se predstave široj publici, ali i profesionalcima modne struke

JESSICA BUGG
Viša predavačica na London College of Fashion gdje predaje dizajn, ilustraciju, promociju i osmišljavanje nastupa koji povezuju modu, umjetnost i scensko izražavanje. Surađuje s plesačima, izvođačima i fotografima, ispitujući međudjelovanje različitih dizajnerskih i umjetničkih disciplina, te njihovo komuniciranje s publikom. Često dizajnira za plesne i glazbene izvođače, u Britaniji i izvan nje.

LOUIS DE GAMA
Vrlo cijenjeni dizajner ženske odjeće portugalskog podrijetla i s diplomom londonskog University of Westminster. Prvu kolekciju, koju je 2000. predstavio na Londonskom tjednu mode, odmah je otkupio prestižni dućan Brown Focus. Poznat je po smjelom spajanju materijala, primjerice, svile i kože, ali i po odličnim krojevima. Vjeruje da je moda jako sredstvo samoizražavanja, ali i oružje koje svakome jača samopouzdanje.

KAAT TILLEY
Belgijska modna i dizajnerica namještaja i interijera, te kostimografkinja u brojnim filmovima i kazališnim predstavama. Uvjerena je da odjeća otkriva karakter onoga koji je nosi ili, kako voli reći - da čovjek čini odijelo. Nadahnuti je može neka rečenica ili ožiljak, a ne voli uniformiranost i trendove. Ima butike u Belgiji, Švicarskoj, Irskoj, Los Angelesu i nekim arapskim zemljama, a kad osjeti kreativnu blokadu, povlači se u izolaciju. Najveću pozornost izazivaju njezine izložbe jer izlošci izgledaju kao da su živi.

JENS LAUGENSEN
Danski modni dizajner preselio je 1987. u Pariz, zaljubio se u visoku modu, dobro je proučio i diplomirao. Zatim je „stažirao“ u prestižnim kućama Givenchy i Paco Rabanne, te radio kao modni izvjestitelj za skandinavske medije. Magistrirao je modni menadžment na Institut francais de la mode, a prije devet godina preselio u London i postao predavač na Central Saint Martins. Posljednjih godina uspješno stvara svoju modnu marku, predstavlja je na modnim tjednima i prodaje samo u 45 dućana u svijetu. Predlani je u Danskoj proglašen dizajnerom godine, a njegova dizajnerska filozofija pod nazivom „hibridna rekonstrukcija“ dobila je brojna priznanja. Nezaboravne su njegove izložbe i kreativne suradnje s Atelierom Swarovski, Kopenhagen Furom, Cotton USA i Topshopom.

WIM DE BLAISER

Tridesetšestogodišnji umjetnik slikarstvo je učio u Portaelsschool u belgijskom mjestu Vilvoorde, a zatim je studirao kiparstvo u majstorskim radionicama Barta Jacobsa i Anneliese D'Hanis na Royal Academie of Art u povijesnom gradu Dendermonde. Njegov umjetnički pristup je izravan, a za svoje skulpture organskih oblika koristi najraznovrsnije materijale, od jute do metala.

DONNA IVES
Predavačica modnoga dizajna na poznatom University College of Creative Arts u pokrajini Kent, Velika Britanija, koji se posljednjih godina etablirao kao napredna pedagoška institucija za zazvijanje različitih oblika kreativnog stvaranja.

STEPHEN HIGGINSON

Ugledan urednik i kreativni direktor prestižnog magazina za tekstil - International Textiles. Živi i radi u Londonu.